Radio RFSL

VerksamhetRFSL

Radio RFSL – RFSL Malmös röst i etern (på FM 89,2 MHz, onsdagar kl 18-19) och på nätet!

Radio RFSL sänder underhållande samhällskritisk analys och bevakning av homo- bi- och transnyheter i Malmö, Sverige och världen, blandat med en del musik. Vi speglar åtskilligt av det som kan intressera inte bara RFSL-Malmös medlemmar utan även en bredare HBTQ-publik. Varje vecka informerar vi om aktuella aktiviteter såväl inom föreningen som i Malmö i allmänhet, och vi har regelbundet gäster i studion, både föreningsaktivister och andra.

För att kontakta oss, maila till: radiorfsl@gmail.com
Eller skicka ett vykort till: Radio RFSL, Klaragatan 5, 214 34 MALMÖ

Du kan lyssna på de senaste av våra sändningar via nätet genom att klicka på “Lyssna på…”-länkarna här nedan (och sedan klicka på “Hämta fil” i det lilla fönster som öppnar sig)…eller via Mixcloud

Men av hänsyn till upphovsrättsbestämmelserna är det allra mesta av musiken borttagen när du lyssnar i efterhand via nätet (men den musik vi har tillstånd att sända ligger kvar i sin helhet).

– – – – – – Ansvarig utgivare är Claes Gylling – – – – – – –
(som ni är varmt välkomna att följa på Twitter)


Kära lyssnare!
Från och med hösten 2019 kan man hitta våra sändningar på en ny adress:
https://www.soundcloud.com/radiorfsl
Välkomna att följa oss där!!!


Tidigare sändningar:

Sändningen 160817

Gäst i studion hos Claes denna sändning – som rattades av Jonas – var Gert Tornberg, initiativtagare till och ansvarig för Malmös uppskattade Git Gay-Gala. Han berättade både om den kommande galan (27 augusti), om Git Gay och om sig själv. Vi fick också höra den gamle ”gay-krögaren” Lars Bonstad berätta lite om sig och sina olika kopplingar i Malmö. Kort info om pågående Copenhagen Pride och ett antal nyheter hann vi också med innan timmen var slut.

Lyssna på sändningen 160810

Återigen Claes och Jonas på plats för onsdagssändningen. Priden pågick för fullt, så först fick vi några glimtar från både invigningen i fredags, Paraden i lördags och Pridevandringarna på stan i måndags och tisdags. Därefter lite om vad som återstår på festivalen. Ett litet nyhetssvep samt Det Händer (inklusive lite om den kommande MalmöFestivalen) avslutade programmet.

Lyssna på sändningen 160803

Claes och Jonas skötte sändningen, som inledningsvis handlade om musikalen Kinky Boots som nu ska börja repeteras på allvar. Premiär 3 september redan, på MalmöOperan. Vi fick höra intervjuer med regissören Ronny Danielsson, och skådespelarna Stefan Sauk och Oscar Pierrou Lindén. Så berättade Claes lite om sitt och makens framträdande i TV4:s morgonsoffa i lördags (länk till programmet här), och om intrycken från Stockholm Prides maffiga Parad senare på dagen. Lite mer om MalmöPride hann vi med innan ett kort nyhetssvep, samt det vanliga inslaget Det händer.

Lyssna på sändningen 160727

Gäst i studion hos Claes var MalmöPrides PR-chef Alexandra, och Jonas skötte det tekniska. Efter ett inledande snack om Beyoncés stormande succékonserter i Köpenhamn och Stockholm, handlade det mycket om kommande MalmöPride – det omfattande programmet finns nu tryckt och klart, i praktiskt A6-format. Alexandra berättade om en rad speciella guldkorn hon lagt märke till bland allt det som ska ske mellan 5 och 11 augusti. Efter en liten blick på Stockholm Pride, som pågår den här veckan, kastade vi oss över en rad nyheter från in- och utland. Vi hänvisade bland annat till en text om Baltikum, som du kan läsa i sin helhet här Glöm inte Sommarscenen trots allt om Pride, t ex den efterlängtade ”Lindy och orkestern” på Pildammsteatern onsdag 3/8 kl 19!

Lyssna på sändningen 160720

Claes i studion, Kristoffer tekniker och sidekick. I går släpptes programmet för Malmö Pride, och det är verkligen imponerande: SÅ mycket som händer, och verkligen något för alla smaker. Vi försökte belysa så mycket vi kunde av detta. Sedan lite strödda nyheter, bl a om att alla kommunala skolor i Kalifornien nu måste undervisa i hbtq-historia, att Öppna moderaterna tvingades avboka ett seminarium med den ökände brittiske Trumpanhängaren Milo Yiannopoulos, om den nya hbtq-film-streamingtjänsten Gazenet, glädjande nyheter om Star Trek (se mer om Mr Sulu och hans manlige partner här) och att Jon Henrik Fjällgren vill göra en film om sitt liv. Och om den mycket sevärda filmen/dokumentären om Robert Mappelthorpe som har premiär på Panora på fredag: Mapplethorpe: Look at the pictures.

Lyssna på sändningen 160713

Claes studiovärd, Lars Hector gäst, Jonas i tekniken. Efter en uppvärmning med Zarah Leanders Vill ni se en stjärna… berättade Lars och Claes om de Pridevandringar som de ska organisera under Pride-veckan i Malmö 8–11 augusti. Kan bli spännande!
Sändningen fortsatte med att Claes öste beröm över operetten Glada Änkan, en minnesvärd uppsättning – med många Stjärnor! – på Ystads Teater i helgen. Tyvärr spelades föreställningen bara en handfull gånger, samtliga utsålda. Alla i studion vädjade till teaterdirektören/regissören/operetthjälten Rickard Söderberg att se till att den här versionen av Glada Änkan inte bara kommer till Malmö utan även till SVT! Snälla? I sändningens nyhetsblock märktes inslag om den rakryggade rallycrossföraren Viktor Johansson, om nigerianske Michael Saint Chukwulo på flykt undan dödshot som hotas av utvisning från Sverige, om FN ska utse en expert på hbtq-frågor, att besättningen i nya Star Trek-filmen (premiär nästa vecka) äntligen har en hbt-medarbetare, och att Kanadas anglikanska kyrka nu accepterar samkönade vigslar. Så måste vi alla hjälpa kinesiska Xiaoyu Wang att bekämpa homofobin på universitetet i Guangdong som hotar henne för att hon är lesbisk! Här är en länk till hennes kampanj. Och här en annan länk – om ni vill höra ett långt samtal (på engelska) med Anton Hysén, om hur han lever sitt liv som öppet homosexuell fotbollsspelare och nöjesprofil!

Lyssna på sändningen 160706

Claes och Kristoffer i studion, med Alexandra Klein från Malmö Pride som gäst. Jonas hanterade tekniken med vanlig säkerhet, även när den trilskades. Vi började med ett par inslag från Kulturen i Lund, där Claes dels varit med om en historisk vandring (1946), dels sett utställningen Bröst, med Elisabet Olson Wallins bilder. Så kunde Alexandra, som ansvarar för informationen vid MalmöPride, berätta en del av det vi alla undrat: Vad ska egentligen ske i Malmö 5-11 augusti?! Programmet håller fortfarande på att utformas, men lite kunde hon avslöja. Och Alexandra återkommer till radion den 27 juli, då med det allra senaste inför PrideVeckan. Bland nyheterna märktes glädjande fakta om hbt-flyktingar från Kazakstan i Sverige, men mindre glädjande om serbiska hbt-flyktingar… En staty över Greta Garbo ska just invigas – i en urskog i Hälsingland, berättar Fotografiska i Stockholm, med anledning av deras fotoutställning om den skygga primadonnan. Mindre skygg är Tony Irving, som just fyllt 50. Grattis säger vi här på radion!

Lyssna på sändningen 160629

Kristoffer och Claes i studion, Jonas skötte tekniken. Först pratades om Pridefirandet runtom i världen: elände i Istanbul, mycket positivt i bland annat London, Oslo och New York medan Kristianstad och Borås just ska dra igång. Så berättade Kristoffer valda delar ur tennisens historia, och i synnerhet de delar som korsar vår hbtq-historia. Till exempel tyske tennishjälten Gottfried von Cramm, amerikanen Bill Tilden, upproriska Suzanne Lenglen och öppet lesbiska Martina Navratilova och Billie Jean King. I nyhetsflödet togs vi till Brexit-präglade Storbritannien, homofobiska Bermudas och Tanzania, könsneutrala New York. Hörde om transpersoners syn på svensk sjukvård och att nazisterna som försökte mörda Showan Shattak äntligen nu ställs inför rätta. Att påven vill be hbt om ursäkt och att HBO-serien Looking nu kommer som film.
I det avslutande Det Händer hörde vi om AsylfestenSofielund, om spännande saker på Kulturen i Lund, om en massa kul på Malmö Sommarscen och om sommaropera lite här och där – t ex Glada Änkan och OtelloYstads Teater.
Och så måste vi ju alla hålla tummarna för Island på söndag i kvartsfinalen mot Frankrike!!!

Lyssna på sändningen 160615

Gäst i studion hos Claes under denna sändning var Lowe Snygg från vinföretaget Paladar Trading, som ska börja marknadsföra sin produkt My Pride Wine. Kristoffer skötte tekniken. Och först kommenterade vi förstås den vidriga massakern i söndags på gayklubben Pulse i Orlando, Florida, där en galning dödade 49 personer och skadade lika många. Vi sammanfattade de politiska kommentarerna, minnes- och ljusmanifestationerna runt hela världen, och hur det påverkar arrangemang som exempelvis Malmö Pride. Så fick vi höra om de nya vinerna (rött, vitt, rosé och bubbel), som med sitt vackra namn också ska gynna Pride-arrangemang runt om i Sverige, och även RFSL – en del av nettovinsten avsätts för detta. (Hemsidan hittar du här.) Direkt efter att Orlando-massakern blev känd la en av arrangörerna av London Pride ut en liten fin och tänkvärd video som han döpte till Why do we still need Pride?, du kan hitta den här.
En rad nyheter presenterades så i programmet, bl a om en ordväxling i partiledardebatten i Riksdagen idag mellan Fridolin och Åkesson, om att Ian McKellen rådet hbtq-personer att rösta mot Brexit, att en brittisk prins för första gången finns på omslaget till en gaytidning i Storbritannien (Attitude), att Pride i Kiev i år faktiskt kunde genomföras och att den Olympiska elden fördes en bit på vägen i Brasilien av transpersonen Andressa Sheron. I det avslutande avsnittet Det Händer tipsade Claes Och Kristoffer om några godbitar på den kommande Sommarscenen i Malmö.

Lyssna på sändningen 160608

Denna lite svalare sommaronsdag var Claes både tekniker och pratare, men hade Pim som sällskap under teknikerbordet. Först handlade det om nationaldagen – som den blev i Malmö, varför vi firar den och hur det skiljer sig från Norge t ex. Claes var på operans avslutande kammarkonsert i lördags och berättade om den, liksom om operans lite rörande farväl till Billy Elliot. Bland det som sedan togs upp i nyhetssvepet märktes att Nauru avkriminaliserat homosexualitet, att Enköping har världens första hbtq-certifierade sjukhus, att folkhälsoministern tycker Sveriges kvinnolobbys kritik av att RFSL, RFSU och Hiv-Sverige följer med till FN-konferens om hiv och aids i New York är obefogad, att Turkiets president vill att kvinnorna i hans land ska stå vid spisen och föda tre barn, att Kanadas premiärminister för första gången nånsin hissat Regnbågsflaggan vid parlamentet, att Lars Lerin ska få fin medalj av kungen och att Malmö Stadsteater fått ny chef. Och att Claes intervjuades i Karlavagnen i P4 i söndags, länk här. Lite mer om Pride hann vi också med innan Det Händer och avslutningslåten med Twisted Sisters.

Lyssna på sändningen 160601

På denna Marilyn Monroes 90-årsdag satt Claes i studion, med Jonas som medpratare och tekniker, och Pim som kuttersmycke.
Vi började med att kolla in Pride-firandet runtom i Sverige (och världen) under i första hand månaden vi har framför oss. I samband med det fick vi höra några Pride-låtar, som årets låtar i Söderhamn och Oslo, och Malmös från förra året. Juni är för många semestermånad, eller en planeringsmånad för semestern. Men tänk er för vart ni reser, varnade Claes. I många länder, även populära turistmål, kan det vara farligt också för gästande hbtq-personer.
Bland nyheterna vi tog upp märktes främst glädjande besked för transpersoner både i Danmark, Norge och Sverige. Vi uppmärksammade RFSU:s kampanj mot barnäktenskap, och kampanjer på sociala medier för fler samkönade relationer i superhjältarnas värld. Och så noterade vi att Adam Lambert och Queen är på turné – kommer till Sweden Rock nästa vecka – och att Rikard Wolff ska sjunga kärlekssånger – förstås – på sin turné i sommar.

Lyssna på sändningen 160525

Claes tillbaka som studiovärd, med Jonas som bisittare och tekniker. Pim fick också vara med i studion.
Först fick vi höra en hel del om Malmö Stadsteaters repertoar för hösten 2016 och våren 2017, som presenterats på förmiddagen på Hipp. Claes var där, och intervjuade avgående teaterchefen Petra Brylander. I nyhetssvepet som följde kunde noteras bland annat att LundaPride blev lyckad, att ett litet Pridefirande ägt rum även i Staffanstorp; ett idiotiskt uttalande av en centerpolitiker i Växjö; att vissa efterblivna skolelever i Eslöv behöver både utbildning och uppfostran; att Seychellerna avkriminaliserat homosexualitet’ att Soldiers of Odin i Finland nu ägnar sig åt regnbågar, glitter, kattungar och enhörningar; att en stark förkämpe mot manlig omskärelse just tagit sitt liv; och att West Pride närmar sig med stormsteg i Göteborg. Med anledning av det hade GP ett stort reportage om två äldre hbtq-aktivister – du kan läsa hela texten här.

Lyssna på sändningen 160518

Kristoffer studiovärd, med Christina som gäst, Roland gjorde inhopp som tekniker, och Claes bidrog med inspelat material från Trondheim. Eftersom det var final för Eurovision Song Contest i Globen i lördags, handlade en rätt stor del av programmet om detta. Christina hade varit där, och bidrog med ögonvittnesskildringar. Claes hade följt sändningen via norsk tv, och berättade om sina intryck – inte bara av finalen utan även av andra delfinalen i torsdags.
Och här kan man se alla inslagen i ESC igen! Efter ESC blev det ett nyhetssvep från hela världen, t ex att USA nu fått sin första öppet homosexuelle arméminister! Och i Kanada har nye premiärministern Justin Trudeau lagt fram ett nytt lagförslag till skydd av framför allt transpersoners rättigheter. I Kuba deltog Fidel Castros dotter nyligen i ett Pride-tåg, och Pride firades även i Tokyo häromdagen, och till och med i Beirut vandrade en liten hbt-demonstration. Bland svenska nyheter märktes att Sverige rasat ner från sjätte till tolfte plats i ILGA:s årliga rankning över framstegen för hbtq-rättigheter i världen. Inte bra! Inte särskilt bra var heller den uppfattning – eller kanske snarare missuppfattning – en ledamot i Bjuvs kommunfullmäktige har om queer och pedofili. Det Händer avslutade som vanligt sändningen. Har DU information du tycker vi ska ta upp i Det Händer, så hör av dig till vår epost-adress!

Lyssna på sändningen 160511

Liksom förra veckan: Claes i studion, Jonas vid teknikerbordet och -mikrofonen. Programmet inleddes med en summering av RFSL-kongressen, som hölls i helgen i Malmö. Vi intervjuade avgående ordföranden Ulrika Westerlund, och nyvalde förbundsstyrelseledamoten Cihan Arikan – som ju även sitter i RFSL-Malmös styrelse, och därför kunde berätta lite om föreningens årsmöte, som till sist kunde avslutas i torsdags. Claes lämnade så sina synpunkter både på operan Pelléas och Méllisande, som hade premiär på MalmöOperan i lördags, och första delfinalen i ESC som sändes i SvT i går, tisdag.
Lite nyheter och Det Händer avslutade sändningen.

Lyssna på sändningen 160504

Claes återigen i studion, Jonas vid tekniker bordet och -mikrofonen. Vi talade först om RFSL-Malmös avbrutna årsmöte som ska avslutas under torsdagen, och om RFSL:s kongress, som inleds i Malmö på fredag. Så hade Claes varit på MalmöOperan och fått förhandsinformation om operan Pelléas och Mellisande som får premiär på lördag. Regissören Benjamin Lazar hade intressanta fakta att berätta. SvT:s ”expertjury” bedömer ju i ett antal program låtarna som ska tävla i ESC nästa vecka – vi refererade och bidrog med diss och/eller hiss. Bland veckans nyheter kunde vi bland annat notera att de första regnbågsfrimärkena nu är postade, att Pride i Kristianstad och Växjö är på gång och att Colombia infört samkönade äktenskap fullt ut. Vi uppmärksammade också det fantastiska libanesiska rockbandet Mashrou’ Leila (här kan ni hitta länk till ett BBC-reportage om dem) och premiären (på Panora) på den rörande filmen Idol, om unge Mohammed Assaf i Gaza som mot alla odds vann hela Arab Idol-tävlingen.

Lyssna på sändningen 160427

Claes i studion, Jonas vid tekniker bordet och -mikrofonen.
Först handlade det om Calling Sweden, det Svenska Numret man kan ringa till från hela världen, och då få tala med någon slumputvald person i Sverige. Claes har anmält sig, och berättade om projektet, och sina erfarenheter. Så berättade vi en del om Eurovision Song Contest som ju snart ska avgöras i Stockholm (10, 12 och 14 maj). Rumänien får inte delta, men vi fick höra åsikter om bidragen från 10 andra av de deltagande länderna. Sedan nyheter från olika hörn av världen, t ex att transpersoner i Sverige som tvingats att sterilisera sig kan få rätt till ersättning av staten; att samkönade äktenskap nu godkänns även på Färöarnaoch Isle of Man; att en hbtq-aktivist i Bangladesh brutalt mördats och att Liberalernas nya partisymbol orsakat stort ståhej på sociala medier.
Ett fylligt Det Händer avslutade programmet.

Lyssna på sändningen 160420

Claes studiovärd med Kristoffer som bisittare och Jonas som tekniker.
Först fick vi höra Erik och Viktoria, jurister som hjälper asylsökarna i NewcomersRFSL-lokalen, Stora Nygatan 18, varje fredag eftermiddag. De får svara på många olika frågor från de asylsökande, och ge många viktiga råd. Så berättade Kristoffer och Claes om en föreställning de såg på Hipp förra veckan, ett gästspel från Lumor och Turteatern: ”People respect me now”. Båda var eniga i berömmet: fantastisk föreställning, superduktiga skådisar – bara 4 stycken som gled in och ut ur mer än 20 olika roller. Tyvärr visades bara den här föreställningen bara en enda kväll i Malmö, fortsatte till Göteborg och kan nu ses i Stockholm några dagar. Claes hade också många lovord om en dansföreställning han såg dagen efter på Dansstationen: This is concrete, med två dansare som illustrerade känslor och rörelser ”på en bögklubb i Berlin”. Mycket berörande och sensuellt! Går att hitta på YouTube, här. I nyhetssvepet kunde vi sedan höra om bl a konstiga åsikter om hbtq bland en del muslimer, om den polska regeringens nedmontering av demokratin, mer om reaktionerna på homofobiska lagar i North Carolina, om Pride i Lund och Tel Aviv och om fler homosexuella pingviner! ”Det Händer” till sist påminde om t ex Dansens Dag på lördag, och Rickard Söderbergs insatser både på dansgolvet i TV4 på fredag och i Operahuset i P2 på lördagskvällarna!

Lyssna på sändningen 160413

Gäst hos Claes i studion denna sändning var Zeinab från Iran, medan Jonas körde tekniken. Zeinab berättade den fascinerande historien om den iranska Regnbågsradion, som startade för fem år sedan, och där medarbetarna sitter runtom i världen och bidrar till sändningar som kan avlyssnas via satellit eller på nätet. Zeinab är en av de som svarar för ”bi”-delen av denna hbtq-stations sändningar.Here you can find the Iranian Rainbow-radio, and here is the Zeinab bi-part of it (all in Persian).Malmö Queerfilmfestival startar på fredag, och det berättade Mio allt om. Så kommenterade vi den glädjande utvecklingen i norska kyrkan, där man i måndags fattade beslut om att godkänna samkönade vigslar.
Bland övriga nyheter berättade vi bland annat om att Malmö stad nu ger projektpengar till Malmö Pride; att hbt-personal på Air France är ängsliga när bolaget nu återupptar trafiken till Iran; om vilka som väntas bli nya ledare för RFSL; att inställningen till hbtq kanske nu kan börja förändras i brittiska samväldet; om upprörande utvisningshot mot 16-årig bög från Ukraina och om nya album från Pet Shop Boys och komikern Ola Aurell.

Lyssna på sändningen 160406

Claes studiovärd, med Kristoffer som bisittare. Roland tillfälligt tillbaka i teknikerstolen. Först recenserade Claes vårens lyckade storsatsning på MalmöOperan: Verdis Maskeradbalen. Hans synpunkter kan sammanfattas som ” Strålande, prunkande uppsättning, med skickliga sångargäster från hela världen, ett samarbete med Rom-operan. Och scenografin följer regissören Leo Muscatos intentioner: en saga, med ett slott, en kung, en häxa, kärlek, konspirationer, förräderi… Det var en gång…” Kvinnofilmfestivalen IFEMA pågår veckan ut, och vi fick höra en intervju med de ansvariga Hilde Selander och Afsaneh Larsson. Av alla filmerna på programmet fastnade Claes mest för stumfilmen Flickan i frack på lördagskvällen, med utlovad specialkomponerad och liveframförd musik av Christine Owman. I nyhetsblocket märktes bl a en P4-Malmöhus-intervju med Amir Ashour, dödshotad sedan han startat den allra första HBTQ-organisationen i Irak; homofobi med kristen maskering i amerikanska sydstaterna; kamp mot homofobin inom idrotten både i Spanien, USA och Sverige samt att Silvana Imam blir huvudartisten under Växjö Pride i maj.

Lyssna på sändningen 160330

I studion Claes och Philipp’ med Hazem som tekniker och Jonas som bisittare.
Claes hade sett TrettondagsaftonHipp, och hade huvudsakligen mycket positiva saker att säga om föreställningen. Vi pratade också kort om Wagneroperan Parsifal som visades på StockholmsOperan på långfredagen (med Peter Mattei i en av rollerna!), och som Claes såg med storögd beundran. Anette Bengtsson kunde sedan berätta mer om Frey-boken (läs mer här) innan nyhetsblocket tog vid. Och där började vi med det fantastiska frimärke svenska Posten ger ut i maj: med Prideflaggan på!
Bland andra nyheter märktes en om den förste praktiserande muslim som kvalificerat sig till final i en Mr Gay-tävling; att guvernören i Georgia stoppat en antagen lag som skulle tillåta hbtq-diskriminering, medan guvernören i North Carolina däremot skrev under en snabbskapad diskrimineringslag – vilket fick storföretag att börja dra sig ur delstaten.

Lyssna på sändningen 160323

I studion Claes, i tekniken Hazem, samt som ”praktikant” radiogruppens nye medlem Jonas – välkommen! Mot slutet av sändningen kom även RFSL-Malmös ordförande Monica.
Programmet inleddes med recensioner av dels Above & Below på Skånes Dansteater, dels Ultra på Dansstationen. Claes hade även varit på pressvisning av Maskeradbalen, som får premiär på MalmöOperan på påskafton. Vi hörde en intervju med ”pagen Oscar” = Sofie Asplund. Anette Bengtsson från förlaget Bifrost berätta lite kort om projektet Frey, en uppföljare till Freya som kom förra året. Båda är comic books, alltså tecknade serier, på temat samkönad kärlek. De finansieras delvis genom crowd-funding, läs mer här. Och nästa vecka får vi höra mer om projektet! I nyhetsblocket togs vi till både Kuba, Färöarna, Georgia och Finland, och sedan berättade Monica om RFSL-Malmös pausade årsmöte, som inleddes i söndags och ska avslutas den 24/4 kl 16.

Lyssna på sändningen 160316

Claes studiovärd, med Sif som gäst, Hazem vid teknikerbordet. Blod och eld är ett nyskrivet, tragikomiskt körverk för tio skådespelare, som hade sin urpremiär på Intiman i Malmö i lördags. Sif och Claes var där, och berättade om sina intryck – mycket positiva! De var också mycket positiva till att föreställningen på Intiman var så pass kort att de hann hem till den stora finalen för Melodifestivalen på tv. Båda gratulerade Frans till hans övertygande seger, och berömde även de unga programledarna Gina och William, den strålande artistkavalkaden, och jublade över Lynda Woodruffs come-back, Sarah Dawn Finers älskade EBU-tant. Claes var igår på Skånes Dansteater, där pressvisades ett par avsnitt av dansföreställningen Above & Below, som har premiär på fredag. Vi fick höra de båda koreograferna, och smakprov på musiken.
I nyhetsblocket rapporterades bl a om ett nytt avtalsförslag i EU, som uppmanar kommissionen att ta itu med anti-HBT diskriminering och främja HBT-jämställdhet. Alla medlemsländerna ställer upp på detta – utom Ungern! Men det genomförs troligen ändå. Vid påvens USA-besök i september arrangerade tydligen Vatikanens ambassadör i USA, ärkebiskop Carlo Maria Viganò, på egen hand ett möte mellan påven och den gräsliga Kim Davis utan att informera chefen på förhand. Han förflyttas nu, och ersätts av en fransk biskop på ambassadörsposten. Idag inleds den 30:e årgången av London LGBT Film Festival, BFI Flare, håller på till nästa söndag. Till 30-årsjubileet har arrangörerna bett över 100 filmkritiker, filmproducenter och andra aktiva att rösta fram filmhistoriens 30 bästa hbtq-filmer – du hittar hela listan här.

Lyssna på programmet 160309

I studion Claes, Hazem skötte tekniken. Vi började med att tala om BUFF, Malmös berömda barn- och ungdomsfilmfestival. Claes hade träffat festivalens programchef Daniel Lundquist. Mer film: intervju med Lasse Persson/Lisa Tulin som ställer ut/visar sin senaste kortfilm, Showing it all, på Panora.
Så några tips på andra sevärdheter. Först en film som får premiär på fredag på Spegeln: Det helt nya testamentet, en helt underbar, absurd historia om Gud som bor i Bryssel och är en skitstövel mot sin familj (och mänskligheten), och dottern som revolterar (hennes äldre bror Jesus har för länge sedan lämnat familjen). Nästa tips handlar om Drottningens Juvelsmycke som premiärvisades på MalmöOperans Verkstan i lördags. Claes var inte helt förtjust, men berömde de medverkandes insatser. I nyhetssvepet kunde man bland annat notera att hbt-personer inte gärna åker till länder med kärv inställning till homosexuella, att EU-kommissionen för första gången ska delta i Pride, att Olly Alexander och Years and Years släppt en stark video till sin låt Desire, att ”Bögmuseet” i Berlin beskjutits och att Riksteaterns uppsättning Männen med rosa triangel just har premiär – i Klintehamn av alla ställen. Avslutningsvis Det Händer, och programmets sista låt blev Andra Chansen stora succénummer: pausunderhållningen med Ola Salo och Peter Jöback Sing me out.
Och här några tips på hbtq-filmer att se på BUFF:

 • onsd 16/3 kl 19.30: Fire Song, Kanada
 • torsd 17/3 kl 15: Ninnoc, Nederländerna, med förfilm Girls and boys, Sverige
 • fred 18/3 kl 17: Mamma vet bäst, Sverige
 • fred 18/3 kl 21.30: Barash, Israel

Lyssna på programmet 160302

Omständigheterna tvingade idag Claes att sitta ensam bakom både mixerbord och mikrofon. Längesedan det skedde, men det gick förvånansvärt bra.
Först om Melodifestivalens sista omgång, bland annat om den fantastiska nya versionen av nationalsången: Hela Sveriges sång. Claes jämförde också charmige Frans bidrag med Ungerns lika charmiga sång i ESC 2013. Musikalen My Fair Lady visas i både Malmö och Helsingborg, och fick välförtjänt beröm. Bland nyheterna tog Claes upp Kanada, Uganda, Malta och Oscarsgalan. Samt lite om projektet Fatta Man! och om Lunds universitet och kärleken, där man efterlyser lovestories med universitetsbakgrund, läs mer här.

Lyssna på sändningen 160224

Philipp’ värd i studion, med Juljan och Pontus som gäster, Hazem skötte tekniken. Billy Elliot, musikalen på MalmöOperan avhandlades först, och visade sig ligga förunderligt nära hjärtat för Philipp’ som också tvingades ta boxningslektioner som liten. Han gav föreställningen bra betyg, även om han ifrågasatte vissa detaljer (som att BBC pratade svenska och att ALLA skulle bära den lilla balettkjolen tutu). Från Billy Elliot till Skånes Dansteaters aktuella föreställning It is lika a large animal deep in sleep, där Philipp’ bar lite besviken: dansarna var inte så avklädda som på reklambilderna! Både Juljan och Philipp’ hade följt Italiens motsvarighet till Melodifestivalen, San Remo-festivalen, och berättade om detta – och om att nästan alla deltagarna hade regnbågsfärgerna på sig. Pontus kunde fortsätta berätta om både Melodifestivalen och andra varianter inför ESC. Och om den nya hbtq-studentföreningen i Malmö. Bland nyheterna i nyhetssvepet märktes fakta om den deprimerande italienska debatten om samkönade äktenskap, om arresteringar i Saudiarabien, och om problem för turister med hiv till Australien. Avslutningsvis Det Händer, som vanligt.

Lyssna på sändningen 160217

Claes i studion, Hazem i tekniken. Först berättade Claes om – och berömde! – musikalen Billy ElliotMalmöOperan, med fantastiska insatser av framför allt Grim Lohman och David Fridholm i de unga huvudrollerna. Roine Söderlundhs koreografi fick också högsta betyg. Lasse Zackrissons fina filmporträtt av legendariska grammofonstjärnan Ulla Billquist premiärvisades i Malmö förra veckan, och uppmärksammades. Vi hörde Zackrisson berätta om henne och filmen. Nyheter och Det Händer avslutade sändningen. Och i nyheterna berättade vi bl a om specialsoldaterna som gifte sig, och om ”runkguiden” i Ligga med P3.

Lyssna på sändningen 160210

Christer Jönsson från MalmöOperan som gäst i studion hos Claes, medan Hazem sköter tekniken.
Vi började med att tala om Operans kommande premiär på musikalen Billy Elliot, med intervjuer med huvudpersoner och koreograf, och små musikaliska exempel från föreställningen. Sedan fortsatte Christer berätta om resten av vårsäsongen på Operan. Samuel kunde inte komma till studion, men berättade ”från sjuksängen” per telefon i uppskattande ordalag om sina intryck från premiären på Skånes Dansteater i lördags. Ett gäng nyheter samt Det Händer avslutade sändningen.

Lyssna på sändningen 160203

Claes och Samuel i studion, Hazem skötte tekniken. Först hörde vi Åsa Söderberg, VD för Skånes Dansteater, som berättade om både den kommande premiären (lördag) och en del om vad som händer resten av året i Dans-Malmö. Så blev det film i programmet: först den kommande storfilmen The Danish Girl, som Claes sett och var mycket imponerad av, sedan När molnen skingras, dramadokumentär om Ulla Billquist som får premiär i Malmö den 12/8 på Spegeln – en film som alla borde se! I nyhetssvepet fick vi höra både om svensk budgetförhandling, om Australien, Baltimore och Brooklyn, samt om två sevärda program i SvT.

Lyssna på sändningen 160127

I studion hos Claes satt Samuel och Juljan, några av de som deltar i vår pågående Radiokurs hos Radio RFSL i samarbete med ABF. Programmet inleddes med en intervju med Petra Brylander, avgående chef för Malmö Stadsteater. Vad sker på teatern under vårsäsongen och vad är hon mest stolt över från sin chefsperiod på teatern? Petra tillträder i sommar motsvarande tjänst på Uppsala Stadsteater. Så ett nyhetssvep, först om minnesdagen för nazismens offer. Gay Times har en artikel om ”förintelsens hbt-offer som historien glömde”. I ekonomimötet i Davos försökte USA:s vicepresident Biden dra uppmärksamheten till alla förtryckta hbtq-personer i världen, i Italien demonstrerade uppåt en miljon människor för samkönade äktenskap och i Grekland hade precis en lag om sådana äktenskap trätt i kraft. Vi fick höra om en sajt som vill samordna informationen om den alltmer växande skaran Pride-firanden i landet,. och Juljan berättade om ansatser till Pride i Tirana där man demonstrerar till cykel (även gästande ambassadörer!) Så till sist Det Händer, som vanligt.

Lyssna på sändningen 160120

Fullt i studion, efter första lektionen i en radiokurs som Radio RFSL håller i samarbete med ABF. Claes studiovärd, med Samuel, Juljan, Baha som gäster, och Hazem vid mixerbordet. Vi inledde med ett samtal om olika typer av mobbning och trakasserier, med utgångspunkt från de omskrivna händelserna i Köln och Stockholm i samband med nyårs- och annat firande. Vilken värdegrund har unga asylsökande killar, och hur bör vi försöka ändra den, om den är felaktig – i synnerhet hos ensamkommande ungdomar? Nyheter hann vi med också, från bl a Australien (där ett brittiskt samkönat smekmånadspar drabbades av olycka: den ene mannen dog, den överlevande förvägrades först alla rättigheter), Storbritannien (där spionbyrån MI5 är landets mest gayvänliga arbetsgivare), Ryssland (där duman inte ville rösta om lag att förbjuda komma-ut), Taiwan (som fått ny, kvinnlig, hbtq-vänlig president), Eslöv (som inför jämstälddhetspris) och Malmö (där det arrangeras Jämställdhetsdagar nästa vecka).Och till sist som vanligt lite om vad som händer framöver i stan.

Lyssna på sändningen 160113

Philipp’ och Sharon i studion, Hazem i tekniken, med Roland vid sidan.
David Bowies död hade förstås påverkat programvärdarna, liksom resten av världen. Han hyllades för sin enorma påverkan på folks inställning till ”bender-genders”.
Båda programvärdarna led av jet lag efter helgfirande på andra sidan Atlanten, och rekommenderade en praktisk ”new gadget” som hjälper mot detta. Nyhetsplocket: Grindr tas över av kinesisk spelmiljardär; ryska duman vill göra det straffbart för män att komma ut som homosexuella; en syrisk öppet homosexuell man har nu berättat om den hemska verklighet som drabbat homosexuella i IS-kontrollerade områden; olika syn på gay kissing i Marocko och USA; kontrovers i USA om skämtsam antydan att Jesus kan ha varit ”gender fluid”; afrikanska kyrkor hotar lämna den anglikanska världsförsamlingen för att homosexuella präster tillåts där; filmen The Danish girl bojkottas av upprörda arabstater. Och mycket mer.

Lyssna på sändningen 160106

Claes i studion, Hazem skötte tekniken, Roland med på båda sidor om studiofönstret. Flera av de medlemmar av Newcomer-gruppen som ska delta i vår kommande radiokurs fanns med under sändningen, och både Baha och Bashar satt med en stund bakom mikrofonerna. Under programmet tittade vi bakåt på 2015, både personligt, nationellt, internationellt, smått och stort. Nyhetssvep och Det händer avslutade som vanligt. Vi lovade lägga ut en länk till en fin kortfilm på SvTPlay – här är den.

Lyssna på sändningen 151230

Årets sista sändning från RFSL, med Claes i studion och Roland i tekniken, med Hazem som lärling. Vi inledde med lite astronomiska betraktelser, som del av recensionen av den otroligt matnyttiga Astronomiska Kalendern av Per Ahlin, utgiven av Norstedts. Därefter berättade Viktoria Vågert från Amnesty Malmö om deras aktuella kampanj ”Skriv för frihet” som man kan läsa mer om på Amnestys hemsida. Amnesty hade härom veckan besök av en av de som ingår i kampanjen, nämligen den malaysiske satirtecknaren Zunar som vi också fick ett snack med i radion. Lite malaysisk musik fick vi höra, (och här kan ni hitta en ung mans 10 anledningar till varför han hatar att leva i Malaysia). Så ett litet nyhetssvep (australiskt lesbisk par blir av med adopterat barn, Ugandisk hbt-organisation väcker åtal mot hatisk USA-pastor irakisk asylsökare startar irakisk hbt-sajt i Sverige, Serbien utbildar allt fler hbtq-kunniga poliser, med mera), plus avslutande Det Händer.

Lyssna på sändningen 151223

Fullt hus i studion denna dan före dan: Claes och Philipp’ som studiovärdar, med gästerna Monica (RFSL-Malmös ordförande), Samuel och Pontus (från Malmö Studentkår). Roland hanterade tekniken. Julens morgonstjärna är ljusstarka Venus berättade Claes, och spelade den klassiska julsången Gläns över sjö och strand med Lunds Studentsångare. Bland nyheter av olika slag, och snack om olika jultraditioner valde Philipp att spela en fin julsång av Eros Ramazzotti, med en känslosam video, som ni kan se här.
Pontus berättade om sitt arbete att få igång hbtq-verksamheter i studentkåren, och vi fick höra om olika slags julklappar man kan få. Till exempel batteridrivna. Eller julklappar man absolut inte vill ha.Och med detta önskade vi alla lyssnare en riktigt GOD JUL!

Lyssna på sändningen 151216

Roland i tekniken, och Claes i studion, som redovisade ett antal intervjuer. Först om nyårsrevyn på Hipp, En ny revy:

 • Hans Marklund, regi, koreografi, scenografi.(Kolla gärna hans regi och koreografi i spännande dansfilmen Drottning Kristina, finns på SVT Play veckan ut.)
 • Petra Brylander, teaterchef, skådespelare, assisterande regissör.
 • Hans Peter Edh, Tom Ahlsell, skådespelare.

Så fick vi höra lite mer om Hellmans Drengar, och träffa två av sångarna:

 • Kenneth Hedlund och Jonas Bertilsson, som deltagit i skapandet av Julshowen.

I nyhetssvepet fick vi sedan bland annat höra lite om den nya dokumentärfilmen När molnen skingras, om 40-talssångerskan Ulla Billquist och hennes okända liv. Upphovsmannen Lasse Zachrisson behöver allmänhetens stöd för att slutföra filmen, här kan du läsa mer om detta.

Lyssna på sändningen 151209

Fullt hus i studion! Philipp’ programledare med Claes som bisittare, samt gästerna Pontus, Samuel och RFSL-Malmös nyvalde ordförande Monica Collins. (Ljudnivån i programmet blev lite varierande, eftersom fem personer skulle dela på studions tre fasta mickar.) Monica fick först förklara det här med ytterligare ett extra årsmöte, där hon ju valdes till ordförande. Hon var tidigare vice ordförande, och fick fungera som ordförande när ordinarie hoppade av. Men nu alltså officiellt vald att sitta fram till ordinarie årsmöte i mars. Under det ovanligt välbesökta årsmötet kompletterades också styrelsen med ett par nya medlemmar, och så beslutades att kommittén för Regnbågsfestivalen/Malmö Pride skulle brytas ut och bli en egen förening. Detta för att kunna få bättre tid för planering – blir lite sent att sätta igång med alltsammans först efter det ordinarie årsmötet för RFSL i mars. Den föreningen ska heta MalmöPride och ha egen styrelse och egna medlemmar, varav RFSL Malmö och andra föreningar får röster i förhållande till sin storlek. Monica berättade också en del om planerna för RFSL närmaste tiden, liksom planerna för Newcomer-gruppen, dvs hbtq-flyktingar och asylsökande. Efter ett musikaliskt mellanspel med Conchita Wurst kunde Claes berätta om en minnesvärd musikalisk upplevelse han hade i söndags i Göteborg, nämligen manskören Hellmans Drengars slösande rika julkonsert: I väntan på julbocken. Han rekommenderade alla att åka upp och kolla någon av de återstående föreställningarna (13 och 15 december) och han spelade också upp ett smakprov från konserten. Mer om Hellmans Drengar nästa vecka (16 december) här i Radio RFSL-Malmö. Så berättade Philipp’ om den (i hans värld) superkända aktrisen Holly Woodlawn (som ingen annan i studion verkade känna till), och att hon just avlidit. Bland allt upptänkligt hon gjorde under sitt brokiga liv lyfte Philipp’ speciellt fram låten Walk on the wild sideLou Reed inspirerades till den av just Holly. Lite info om World Aids Day i Malmö, och Samuel berättade i samband med det om hur det idag är att leva med hiv. Och om de olika mediciner som finns idag, i olika prisklasser! Philipp informerade i samband med detta om en sammanställning av presskonferenser i Vita Huset i början av aids-krisen, när presskåren skrattade åt frågorna. Lyssna på hela klippet här. Så tog Monica upp tisdagens fina artikel i Sydsvenskan, där Claes och hans makes Öivinds liv tillsammans uppmärksammades – väckte allmänt jubel i studion!

Lyssna på sändningen 151202

Claes i studion, Roland i tekniken.
Musikalen Billy Elliot handlade det mycket om i denna sändning – hela ensemblen samlades igår inför repetitionsstarten, och vi var med. Premiär 13 februari 2016. Vi fick snack med regissören Ronny Danielsson, koreografen Roine Söderlundh samt två av de unga musikalartisterna, Oliver Lohk som spelar Billy och Carl Sjögren, som gör Billys bäste vän Michael. World Aids Day uppmärksammades, bl a MTV:s satsning på nya emojisar, här är adressen till den kortfilm vi berättade om. Så en bunt nyheter, och till sist något om kommande evenemang.

Lyssna på sändningen 151125

Av olika anledningar blev det denna onsdag ett ”reprisprogram” – Claes sammanställde en intervju han gjorde med författaren Johan Hilton våren 2005, han hade just publicerat sin första bok: ”No tears for queers”. Claes berättade också vad han tyckte om boken. Så lite nyheter, samt info om vad som händer närmaste framtiden.

Lyssna på sändningen 151118

Claes ensam i studion, med Roland vid teknikerbordet. I lördags var Claes på operapremiär: Eugen OneginMalmöOperan. Han hade nästan bara lovord för produktionen och de medverkande Också filmen En underbar jävla jul premiärvisades förra veckan – toppenbra, tyckte Claes. Nyheter och Det Händer avslutade i vanlig ordning programmet.

Lyssna på sändningen 151111

Philipp’ och Claes i studion, Roland i tekniken. Programmet inleddes med ett reportage inför premiären på Tjajkovskijs opera Eugen OneginMalmöOperan på lördag. Claes hade intervjuat regissören, Tobias Theorell, och sångaren som gör Lenskij, Peter Auty. Ett brett utbud av nyheter med koppling till hbt-samhället följde, och sändningen avslutades som vanligt med lite info om kommande evenemang. Bland annat om Arkivens Dag på lördag där vi ska berätta om RFSL:s Historiegrupp, läs mer här.

Lyssna på sändningen 151104

I studion som gäst denna onsdag: Jude Dibia, fristadsförfattare från Nigeria. Claes studiovärd, Roland i tekniken. Jude berättade om sitt liv, sitt författarskap och vad en fristadsförfattare egentligen är. Därefter recenserade Claes boken Magisterlekarna av Kristoffer Folkhammar (utgiven på Natur och Kultur) – hans omdöme var: klart läsvärd, fascinerande med en totalt enkönat homosexuell skildring, hade kunnat bli mycket längre om t ex sexskildringarna byggts ut. Men bra som det är, språkligt elegant. Ett nyhetssvep, och den sedvanliga utblicken över vad som ska hände i stan, avslutade programmet.

Lyssna på sändningen 151028

Gäst i studion hos Claes denna onsdag var Cihan från RFSL-Malmös styrelse. Cihan är också en av de drivande bakom Newcomer, organisationen för asylsökande hbtq-personer, så han berättade lite från båda sina verksamhetsfält. Bland informationen Cihan kunde delge oss var att RFSL-Malmös ordförande Steve har avgått, liksom ytterligare en i styrelsen. Steve följer därmed många av sina företrädare i spåren, så ett extra årsmöte måste utlysas – tidpunkt meddelas snart. Nästa punkt i sändningen var en bokrecension: Claes hade läst Mats Strandbergs nya skräckroman Färjan (ges ut på Norstedts förlag) – och den platsar verkligen i sin genre! Bara tanken att befinna sig i de klaustrofobiska vindlande korridorerna på en stor färja mitt ute på Östersjön med klapprande vampyrer runt omkring sig… Brrr. Claes hade idel lovord, och rekommenderade varmt boken som julklapp till folk med starka nerver. Andra tänkbara julklappar kan vara kalendrar med vackra bilder, och sådana finns det gott om. Vi gick igenom en del, såsom exempelvis Sancta Paraphilia (med ortodoxa präster i oortodoxa situationer), kalendern från The Warwick Rowers (vad allt kan inte roddare hitta på), Tom Daleys egen bildkalender och den mer lokala kalendern från Malmö Brandkår (där Claes hoppades på en mer inspirerad upplaga 2016 är den trötta varianten för 2015). I det avslutande nyhetssvepet behandlades bl a att Chile fått en partnerskapslag, att Polen dessvärre får en superkonservativ regering efter valet i söndags, att snowboardåkaren Gus Kenworthy kommit ut som bög, att Daniel Craig inte ser en framtida Bond som hbt, kvinna eller färgad som en omöjlighet och att popstjärnan Demi Lovato fick kämpa om publikens uppmärksamhet vid ett gig i New York med en kåt dansare.

Lyssna på sändningen 151021

Återigen Claes i studion, Roland i tekniken. Rapport från HBTQ-bokmässaStadsbiblioteket, där vi intervjuat bland andra Dodo Parikas, Gustaf Lingmark, Malin Nilsson och Karin Waller (eller hennes författarpseudonym Harriet Dumont, här kan du hitta hennes blogg) samt författarkollektivet bakom serieantologin Freya (som du hittar här). Vi uppmärksammade förstås att RFSL fyller 65 år precis just idag, och bläddrade också i RFSU:s fullmatade tidskrift Ottar. I nyhetsöversikten gratulerade vi Kanada till ny, inspirerande premiärminister och New York till att få World Pride 2019, 50 år efter Stonewall-upproret. Vi berättade kortfattat om en asylsökares hemska upplevelser i hemlandet Makedonien, här kan du läsa mer.Programmet avslutades med några minnesord över Hans Stavrot, uppskattad medarbetare på Malmö Gay Radio runt sekelskiftet tillsammans med sin make Magnus. Hans avled hastigt och oväntat i september, och släkt och vänner tog ett sista farväl i fredags.

Lyssna på sändningen 151014

Claes i studion, Roland i tekniken. Först recenserades premiären på Skånes Dansteaters jubileumsföreställning PlaygroundMalmöOperan – både Roland och Claes var där i lördags. Och båda uppskattade vad de såg! Så behandlades Stadsbibliotekets HBT-certifiering, och den HBTQ-vecka som inleddes i måndags på biblioteket i Malmö. Bibliotekets informationsansvarige Stefan Wahlstedt berättade. Claes kunde därefter äntligen (han har försökt tidigare, men alltid har aktualiteter kommit i vägen) recensera David Lagercrantz spännande thriller Det som inte dödar oss, hans egen fortsättning på Stieg Larssons Millennium-trilogi, utgiven av Norstedts. Med vissa reservationer tyckte Claes bra om boken. Nyheter från Sverige och världen, samt uppdatering av vad som ska hända lokalt avslutade programmet.

Lyssna på sändningen 151007

Claes programvärd, i studion även Sif och Philipp’ medan Roland skötte tekniken. Programmet inleddes med info om Skånes Dansteaters stora jubileumssatsning Playground, en lekfull uppsättning att fira kompaniets 20 år, Claes och Sif hade varit på pressvisningen (premiären äger rum på lördag på MalmöOperans stora scen). Vi hörde intervjuer med koreograferna Alexander Ekman och Ben Wright, samt dansaren Patrick Bragdell. Claes och Philipp’ hade varit på säsongspremiären för Cabaret MoulinMoriskan, och redovisade sina mestadels positiva intryck av detta. Sif hade läst boken Stiljournalen av Fredrik af Klercker, utgiven på Norstedts. Hon var ganska förtjust, och redogjorde för det omfattande innehållet. Avslutningsvis några nyhetsnotiser från världen, samt lite om vad som händer på närmare håll.

Lyssna på sändningen 150930

Till Claes överraskning kom Sharon och Philipp’ till studion – det var deras program, men det hade Claes glömt! Programmet inleddes dock med en recension av TolvskillingsoperanHipp, där Roland och Claes hade varit på premiären i fredags, Båda var imponerade av föreställningen och skådespelarinsatserna, rekommenderade varmt lyssnarna att gå och njuta – men sitt inte på första raden! Då får ni hela ensemblen i knät! Därefter hoppade Sharon och Philipp’ in med news in English, till exempel diverse anekdoter kring påvens just avslutade besök i USA, om lesbiska inslag i säsong 3 av Bron, att en figur i The Simpsons nu kommer ut som gay och att Netflix lägger till könskorrigering som en förmån anställda kan åtnjuta om de vill. Claes fyllde på med info om bl a en rättegång i Jönköping mot en abortvägrande barnmorska, Sam Smiths ledmotiv till nya Bond-filmen och att dramaredaktionen på danska TV2 fått hederspris för sina sympatiska hbt-personer i tv-serier.

Lyssna på sändningen 150923

Denna höstdagjämnings-dag satt Claes och Sif i studion, Roland som vanligt i tekniken. Programmet började med info om Tolvskillingsoperan, som på fredag premiärvisas på Malmö Stadsteater, Hipp. Claes hade varit på pressvisning, och träffat regissören Alexander Öberg och skådespelarna Andreas Grötzinger (Mackie Kniven) och Sven Boräng (tre andra roller). De berättade om sina tankar kring uppsättningen. Efter Lotte Lenyas version av Mackie Messer fick vi kontakt med Funäsdalen och Sara Lindquist, en av de ansvariga bakom utställningen Queering Sápmi som ytterligare en vecka visas på Härjedalens Fjällmuseum. Hon berättade engagerat och spännande om utställningen, och arbetet med den samiska hbtq-identiteten. Vi fick också veta att en mindre version av utställningen kommer till Malmö Stadsbibliotek vecka 42 (som börjar 12 oktober). Rusa och kolla! RFSU-Malmö har flyttat från rätt trånga lokaler på gamla väster till en rymlig vindsvåning i närheten av Triangeln. Claes var där med sin mikrofon, träffade ordförande Sara Alfredsson och Alexandra Sumner, medförfattare i antologin Inkludera sexualitet, som släpptes i samband med lokalinvigningen. AndreasG
Andreas Grötzinger hänger uppochner och sjunger

Lyssna på sändningen 150916

Förinspelat program, där Claes mixat ihop fyra bokrecensioner från tidigare sändningar här i radion med lämplig musik. Vi hör åsikter om följande böcker:

 • Göra sig kvitt Eddie Bellegueule av Édouard Louis, utgiven av Wahlström och Widstrand 2015;
 • Sexualpolitiska nyckeltexter, en antologi utgiven av Leopard förlag 2015;
 • Onanisterna av Patrik Lundberg, utgiven 2014 av Rabén och Sjögren:
 • Mitt positiva liv av Andreas Lundstedt och Cecilia Blankens, utgiven 2012 av Norstedts förlag, samt
 • Äntligen av Gabriel Forss, utgiven på förlaget Bladh by Bladh 2012.

Lyssna på sändningen 150909

Sharon och Philipp’ i studion, Roland skötte tekniken. Programmet inleddes med en recension av musikalen Top Hat, som just haft premiär på MalmöOperan. Sif och Claes berättade om sina intryck (i stort sett mycket positiva). Sif och Claes fångades för övrigt av QX’ mingelfotograf under premiären – här kan ni hitta mingelartikeln! Sharon och Philipp’ fortsatte så programmet med internationella hbtq-relaterade nyheter, och inledde med fortsättningen på den tragikomiska historien vi berättade lite om förra veckan: tjänstepersonen i Kentucky som vägrar utfärda vigselbevis till samkönade par. Hon fortsätter vägra, med bibeln som grund, trots fängelsedom, och trots att hon själv varit gift 4 gånger (som ju bibeln har vissa åsikter om).
Andra nyheter handlade bl a om ultraortodoxt elände i Israel (men också glädjande siffror därifrån: att ett ökande antal unga människor inte längre ser sig som 100% hetero); om en hotad transperson från Mexiko som äntligen fått asyl i USA och om glädjande ny lag för transpersoner i Irland. Och att EuroPride delas av Stockholm och Göteborg 2018!

Lyssna på sändningen 150902

Claes och Roland skötte sändningen, och programmet kom att handla mycket om den kommande premiären på MalmöOperan: Top Hat, musikalen. Fem av de inblandade i produktionen berättade om sina insatser och intryck: Sindre Postholm, Roine Söderlundh, Sissela Kyle, Pia Johansson och Christopher Wollter. Glada röster, spännande infallsvinklar – och till och med litet smakprov på Sindres stepp-talang. I nyhetsblocket, som följde därefter, blandade vi friskt, som t ex Cihans debattartikel om Juljan Cobani och Alfred Milla, det första öppna hbtq-paret i Albanien, som nu hotas av avvisning från Sverige, eftersom deras hemland anses ”säkert” för hbtq, vilket det absolut inte är; om journalisten Andreas Ekströms spänstiga text i Sydsvenskan om Lunds kulturchef Torsten Schenlaer som numera heter Chris Schenlaer och lever som kvinna (läs hela artikeln här); om den superkristna tjänstepersonen i Kentucky som trotsar beslutet om samkönade äktenskap i USA:s högsta domstol och vägrar utfärda vigselbevis; om parodiska antiprisgalan Skämskudden som belönar årets sämsta prestationer i svensk TV; om att Johnny Depps 16-åriga dotter, Lily-Rose, har kommit ut som lgbtq-person och om Göran Greiders teori om Joe Hills homosexualitet. Till sist en massa tips om vad som sker på nöjes- och bildningsfronten den närmaste tiden, inklusive tips om en spännande utställning på Härjedalens Fjällmuseum: Queering Sapmi. Mer om detta här i radion den 23 september!

Lyssna på programmet 150826

Denna onsdag var det Claes och Roland som fixade det hela på egen hand. Vi började med nyheten att det som kommit att kallas den fjärde boken i Milennium-serien skulle publiceras till natten (även om den av misstag började säljas redan på eftermiddagen av Pressbyrån). Men denna fjärde bok är inte skriven av Stieg Larsson, utan – på uppdrag av förlaget och Stiegs arvingar (bror och far) – av David Lagercrantz. Mycket debatterat och kritiserat.
Programmet fortsatte med en annan bok: Avfällingen av Bengt Abrahamsson, om Thomas Edward Lawrence, eller Lawrence of Arabia, som han absolut inte ville kallas. Bengt berättade om ökenhjältens berg-och-dalbane-liv och om hans förmodade homosexualitet. Så kunde Claes berätta lite om sina färska erfarenheter från Turandot i Dalhalla, och Taverners The Veil of the Temple i Nidarosdomen. I en kort nyhetssammanfattning berättades bl a om första mötet nånsin i FN:s säkerhetsråd om hbtq-frågor, om Johan Hiltons nya bok Monster i garderoben och om att IISC tillfälligt återuppstår.

Lyssna på sändningen 150819

Philipp’ och Claes i studion, för tekniken svarade Roland. I programmet berättade Gudrun Hauksdottir, tjänstgörande verksamhetsledare på Inkonst, om de spännande events som väntar där. Närmast är det Sisters Academy med sin Boarding School i september, sedan akter som DAF och Ariel Pink. Massor av nyheter och lite Det händer avslutade programmet.

Lyssna på sändningen 150812

Sharon i studion, Roland i tekniken. Sharon inledde med att gratulera Kate Pierson, The B52s, som nyligen gifte sig på Hawaii med sin kvinnliga partner sedan många år.
Under programmet fick vi sedan höra massor av info från hela världen, t ex om det amerikanska lesbiska, nygifta paret som bokades in på bröllopsresa, av sin resebyrå, till – Tunisien! Ganska korkat, eftersom homosexuella förbindelser är straffbara i det landet – inte fullt så allvarligt som i många andra afrikanska länder, men ändå. Detta fick Sharon att berätta om sina egna erfarenheter från en safariresa i Kenya med sin maka, där de fick låtsas vara kusiner, med sina respektive ”äkta män” på en golfresa tillsammans.
Med hänvisning till nya fakta uppmanade Sharon alla som kan, törs och vill, att ”komma ut” eftersom det var först när folk i allmänhet konfronterades med hbt-personer i sina familjer och vänkretsar som procentandelen som tycker hbt är ok sköt i höjden. Diskrimineras hbt-personer som söker jobb i Sverige? Nej, säger ni kanske, men jo, ett undersökande gäng filmare i Stockholm avslöjar detta. (Men homofoben i filmen ångrade sig när han konfronterades, och lovade bättring.) Se videon här. Sharon lyckönskade Malmö RFSL till en fantastisk Pride förra veckan, och manade lyssnarna besöka den pågående Copenhagen Pride. Andra nyheter: • En biskops tal i Schweiz om att bibeln vill att homosexuella måste dödas har polisanmälts. • Att förbjuda hbt-par att adoptera är ett brott mot grundlagen, slog Mexikos högsta domstol fast i går. • Ett varuhus i USA hamnade i rampljuset när en besökare upptäckte gammaldags könsuppdelningar på leksaksavdelningen, men efter twitterstorm lovar varuhuset bättring. • Nepal har nu börjat utfärda pass för transpersoner.

Lyssna på programmet 150805

Återigen svarade Claes, Sara/Claes och Roland för sändningen, och även denna onsdag handlade det mesta om den pågående Regnbågsfestivalen, Malmö Pride – efter lite inledande snack om Sara/Claes bok från 2013: Från man till människa, som snart kommer i nytryck. Mycket återstår av Pride-arrangemangen. Missa t ex inte allsången i Parken torsdag kväll, eller Vanessa Lopez på fredag, för att inte tala om kämpen Janne Hammarlund, också han på fredag – båda arrangemangen (plus mängder av annat) på Pride House/Scandic Triangeln. På Tangopalatset blir det Dragshowgala på fredag, och på lördag är det dags för PARADEN! Under programmet fick vi också kontakt med Vanessa Lopez i Stockholm, och hon berättade om sitt liv, och sin programpunkt ”Jag har ångrat mig”.

Lyssna på programmet 150729

I studion samma konstellation som förra veckan, dvs Claes som programvärd och Sara/Claes som gäst – Roland i tekniken som vanligt.
Programmet handlade mycket om kommande Regnbågsfestivalen, eller Malmö Pride. Otroligt mycket äger rum under Pride, både i Pride Park/Folkets Park, och i Pride House/Scandic Triangeln: invigning, fester, föredrag, debatter, snabbvigslar, sagostunder, sexleksaksinstruktioner, boklanseringar, allsång… Bland allt som togs upp kan också nämnas ett framträdande av en duktig manlig magdansare från Istanbul, ett arrangemang som RFSL Newcomer tagit initiativet till. Och förstås det event Sara Lund/Claes Schmidt framträder med tisdag eftermiddag: Kvinnor, män och alla vi andra. Hela festivalprogrammet kan laddas ner från hemsidan: www.malmöpride.com

Lyssna på sändningen 150722

Gäst i studion hos Claes var Sara/Claes, alltså samhällsdebattören, estradören, ståupparen och allt vad hen kan titulera sig som, Claes Schmidt med Sara Lund. För allt det tekniska svarade som vanligt Roland. Vi började med att minnas det hemska som inträffade denna dag för 4 år sedan i Norge: morden på Utøya och sprängdådet i Oslo, innan vi gick över till att berätta lite mer om RFSL-kampanjen ”Jag är fri”, en berättelse som vi inledde med Jon Henrik Fjällgrens fantastiska låt från Melodifestivalen i år, med samma namn.
Stöd kampanjen, all info finns här: www.jagarfri.nu. Och detta ledde till en uppfriskande diskussion om hur enormt bra vi har det här i Skandinavien, och hur futtiga våra små problem framstår som, jämfört med eländet på många andra håll i världen. Så fick Gudrun Hauksdottir komma till tals, och berätta om ett av de många suveräna arrangemang som ingår i Malmös sedvanliga sommarsatsning Sommarscen: Big City Divas, som hon skapat, och som äger rum den 24 juli. En Harvard-studie om begreppet 2D Diversity fick därefter igång diskussionen på allvar i studion! Och vi fick höra många spännande och roliga anekdoter från Sara/Claes brokiga liv!
Programmet avslutades med en låt, skriven av en kompis till Sara/Claes, en låt som kan platsa som officiell Pride-låt varsomhelst i landet: Changing to be me, av och med P-O Nilsson (du hittar den på Spotify – lyssna!).

Lyssna på sändningen 150715

Claes i studion, med Cihan från RFSL:s Newcomer Malmö som gäst, Roland skötte tekniken. Först intervjuades RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund (per telefon) med anledning av den nystartade kampanjen Jag är fri. Kampanjen kretsar kring den frihet vi kanske tar för given i Sverige, men som alla inte får uppleva. Insamlade medel inom ramen för kampanjen, som möjliggjorts genom stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse, går till Newcomers arbete och till RFSL:s juridiska rådgivning till asylsökande hbtq-personer. Till hjälp för att sprida kampanjens budskap har videofilmer tagits fram i vilka bl a Mona Sahlin, Birgitta Ohlsson, Sean Kelly och Magnus Skogsberg, Silvana Imam, Peter Jöback och Christer Lindarw introducerar asylsökande hbtq-personers egna berättelser. Bidrag till förmån för asylsökande hbtq-personer kan sättas in på RFSL:s insamlingskonto 90 04 08-6 eller genom kampanjens hemsida www.jagarfri.nu. Artistduon Sean Kelly och Magnus Skogsberg har varit aktiva i att skapa kampanjen, och även dedikerat låten och musikvideon “Jag är fri” för att stärka arbetet.
(Hela den låten ligger ute på denna internet-version av programmet – i vanliga fall låter vi bara några sekunder höras, av upphovsrättsliga skäl. Men den här låten är skänkt till RFSL, därför låter vi den ligga ute i sin helhet.) Cihan berättade lite om Newcomers insatser under Regnbågsfestivalen (mer nästa vecka) samt om magdansaren Erhan Ay som ska dansa på Pildammsteatern den 4/8 kl 19, och sedan fick Nino Mick och Anna Jadéus berätta om sin föreställning Uppvaknandet (i morgon torsdag kl 21 på Borggården, Malmöhus slott). Så lite blandade nyheter från när och fjärran innan ”Det händer” och avslutningen.

Lyssna till sändningen 150708

Sharon ensam studiovärd, Roland skötte tekniken. Massor av nyheter, till exempel:
– den stora nyheten i tiden, att rätten till äktenskap tillerkänts alla amerikanska medborgare, Sharon förklarade föredömligt hur det hela fungerar;
– om rättsliga bråk om bröllopstårtor, som hänger ihop med detta(!);
– om det just avslutade fotbolls-VM i Kanada, som Sharon följde intresserat, och noterade glädjande många öppna hbtq-deltagare;
– om Malmös och RFSL:s kommande enorma Regnbågsfestival.

Sändningen 150701

Ingen sändning – programledarna uteblev tyvärr.

Lyssna på programmet 150624

Claes i studion, Roland skötte tekniken. Programmet dominerades av ett inslag om ”Skeivt arkiv” i Bergen, Norge. Ett hbtq-arkiv för hela landet, som invigdes officiellt så sent som i april. Vi har intervjuat arkivets ansvarige, Runar Jordåen. I intervjun nämns bl a Kim Friele – den mest kända hbt-aktivisten i Norge. Kom ut tidigt (1960-talet), blev tongivande i Norges motsvarighet till RFSL, lite FÖR tongivande tyckte en del. Gift med tidigare högerpolitikern Wenche Lowsow, första öppet homosexuella stortingsledamoten i Norge. Kim har donerat sitt personliga arkiv till Skeivt Arkiv, och precis det efterlyser vi även här i Malmö: Har ni gamla handlingar från årsmöten, tidningsurklipp eller annat av hbtq-historiskt intresse: hör av er till RFSL-Malmös Historiegrupp! Mycket av Skeivt Arkiv finns på nätet (www.skeivtarkiv.no), men inte de ”personkänsliga” delarna. Resten av programmet ägnades åt nyheter och lite Det Händer-information. Mesta musiken i programmet är norsk, men som vanligt är den begränsad till max 15 sekunder här i nätversionen.

Lyssna på programmet 150617

Philipp’ och Claes i studion, Roland i tekniken, diskuterade i början av detta program serierna Cucumber och Banana, som alla tre gillade skarpt! Den tid som återstod rapporterades en del nyheter från Sverige och världen, samt gavs tips om evenemang i Malmö med omnejd.

Lyssna på sändningen 150610

Sharons program, men Roland sjuk, så hon tvingades hoppa in som tekniker OCH pratare. Gick galant. Claes i studion som bisittare. Programmet inleddes med det rykande aktuella utspelet från norsk-iranske Tooji, som i måndags kom ut som homosexuell på YouTube, och samtidigt släppte sin Father, som blir Oslo Prides officiella låt. The Father Project släpptes också på YouTube, och väckte stort rabalder i Norge, Oslobiskopen rasade: naket och sex framför altaret i Frogner kyrka! Mycket opassande. Men helt passande för Toojis budskap: Mänskliga rättigheter och kärlek är viktigare än alla religioner! Andra nyheter, t ex: flera ambassadörer marscherade tillsammans med ministrar och hbtq i Cyperns Pride häromdagen; äntligen något positivt från Afrika: Moçambique legaliserar samkönade relationer; mer om Fifa-skandalen; gay-handbollslaget Stockholm Snipers får landslagsstatus; uppmärksammad relationshistoria inom USA:s kvinnliga basket-värld; om regnbågsfärgade övergångsställen och kyrkmattor; lite om det turkiska parlamentsvalet; flera transnyheter samt att ett US flygbolag ger rabatt på resor till Pride-events! Dagens TV-tips framför andra var förstås att de brittiska tvillingserierna Cucumber och Banana kör igång i morgon, torsdag!

Lyssna på sändningen 150603

Idag hade vi Christer Jönsson från MalmöOperan som gäst i studion. Claes skötte värdskapet och Roland tekniken. Vi talade först om den just avslutade Scenkonstbiennalen i Malmö, och då i synnerhet två föreställningar: Den djupaste platsen (Öresundsoperan/Freebird), och I am not a girl från Skuggteatern, Umeå. Sedan berättade Christer om den kommande repertoaren på Operan, där spelåret 2015/16 på stora scenen inleds den 5 september med Top Hat. Under hösten följer TjajkovskijsEugen Onegin och familjeföreställningen Tusen och en natt. Vårsäsongen inleds den 13 februari med en Sverigepremiär: Elton Johns musikal Billy Elliot. I mars följer VerdisMaskeradbalen och så i maj Debussys opera Pelléas och MélisandeOperaverkstan tar sig an C J L Almqvists författarskap, visar bl a Drottningens juvelsmycke och Det går an. Där visas också så småningom turnéföreställningen Don Giovanni, som börjar sitt turnéliv ute i Regionen i slutet av augusti i år. I den rollistan märks bl a Sebastian Durán i huvudrollen – Sebastian spelade Vargen i Den djupaste platsen. Vårturnén blir My fair lady i samarbete med Helsingborgs Stadsteater. Efter en liten gemensam titt på Göteborgsoperans kommande säsongsprogram var Christer tvungen att ge sig av, så Claes fortsatte på egen hand med att recensera den allmänt prisade boken Göra sig kvitt Eddy Bellegueule av den unge franske debutanten Édouard Louis, utgiven på Wahlström & Widstrand. Claes instämde i lovorden. Efter nyheter och punkten Det händer lämnade vi åt lyssnarna att avgöra om Måns Zelmerlöws vinnarlåt Heroes är ett plagiat av David Guettas Lovers on The Sun.

Lyssna på sändningen 150527

Claes fick inleda ensam i studion, Philipp’ dök upp så småningom – och Roland i tekniken. Vi startade – efter att ha lyssnat på Måns Zelmerlövs vinnande Heroes – med ett reportage om den stora Scenfesten som just inletts i Malmö, vi hörde bland annat intervjuer med Mario Castro Sepulveda från Teater 23 och Petra Brylander från Malmö Stadsteater. Eurovision Song Contest var nästa ämne på tapeten. och där hävdade Philipp’ att Italien egentligen var vinnaren, i alla fall enligt tittarna. Det var tävlingsjuryn som ändrade resultatet till Måns fördel, påstod den tidningsartikel han citerade. Hmm, vi förhåller oss skeptiska… Och kanske nästa års ESC hålls i Malmö, ryktet går. Bland nyheterna behandlades förstås den glädjande folkomröstningen i Irland, som sa ja till samkönade äktenskap, och diverse reaktioner på detta. Och den oväntade nyheten om Usama Bin Ladens porrsamling.
Lunda Pride behandlades kort, Claes hade tyvärr inte möjlighet att delta, på grund av resa i Norge. Lite om vad som händer framöver i Malmötrakten avslutade programmet.

Lyssna på sändningen 150513

Egentligen skulle Sharon haft hand om programmet, men hon blev sittande på ett tåg som vägrade komma fram i tid. Så Roland som sköter tekniken fick improvisera med vad han hade till hands. Och det var ett antal intervjuer Claes Gylling gjorde i samband med ett Pride-mingelHotel Scandic Triangeln, ett kick-off inför årets Regnbågsfestival. Bland de intervjuade märktes festivalgeneralen Filip Filipek; Thomas från Copenhagen Pride; hotelldirektör Helena Arvidsson, och Lisa Lipinska, marknadsrådgivare på Scandic Triangeln, festivalens huvudsponsor; Steve Krauss, ordf för RFSL-Malmö samt representanterna från LundaPride Albin Junhede och Karolin. Denna sändning från Radio RFSL/MGR blev bara ca 30 minuter.

Lyssna på sändningen 150506

Claes var programledare, med Adam som gäst i studion, Roland vid teknikerbordet.
Vi inledde med att prata om RFSL-Malmös Historiegrupp, som nu börjat få snurr på verksamheten. Mängder av hbtq-material från RFSL finns sedan några veckor på Malmö Stadsarkiv, och väntar på att kompletteras av liknande, som kanske finns i våra lyssnares garderober och byrålådor? Adam och Claes ligger bakom sorterandet och arkiverandet – mer info om Historiegruppen kommer snart på RFSL-Malmös hemsida och FaceBooksida. Operan Kvartett hade Nordenpremiär på MalmöOperan den 25 maj, och skulle egentligen ha recenserats här i vår radio förra veckan, men då var sändningen ju tyvärr inställd. Men Claes återkom denna onsdag med sina synpunkter på föreställningen. Premiären direktsändes för övrigt av Sveriges Radio P2, och går att lyssna på här: SR Opera i P2. Claes berättade också om den fascinerande (och ganska hemska) filmen Från djupet av mitt hjärta, som får premiär på Spegeln på fredag. En bok hann vi också snudda vid: den kolossalt omtalade Göra sig kvitt Eddy Belleguele av den unge debutanten Edouard Louis. Claes återkommer i sändningen den 3 juni med en recension. Framåt halv sex fick vi kontakt med Växjö Pride, där Andreas Dahl från styrelsen berättade om det framgångsrika evenemanget – som i år vuxit alldeles otroligt! Så: åk gärna upp till Växjö på lördag, då Paraden går genom stan, och det sedan blir stor Pride-fest! Vi hörde också Växjö Prides egen Pride-låt: Force field med Robin Sköneskog, som man kan hitta på Spotify (här på nätet ryms bara en kort snutt som smakprov). Malmös egen Pride anordnas ju första veckan i augusti, och vill man veta mer om det kan man lyssna på Radio RFSL nästa onsdag, den 13 maj. Nyheter och Det Händer avslutade programmet. Sändningen 150429 Denna sändning blev tyvärr inställd av flera skäl: Den tekniska kopplingen till vår gamla, ordinarie frekvens, FM 90,2, gick plötsligt obotligt sönder. Därmed var vi hänvisade till vår nya “dubbleringsfrekvens”, FM 89,2 men där sändes denna dag förhandlingarna i Malmö Kommunfullmäktige på direktledning hela dagen. Så vårt program bedömdes inte få plats. Vi återkommer dock med full styrka den 6 maj, då med bl a en recension av senaste premiären på MalmöOperan: Kvartett, ett inslag om RFSL Malmös historia samt diverse spännande nyheter.Vi hörs!

Lyssna på sändningen 150422

Petra i studion, Lars i tekniken (där något går galet första halvminuten ungefär, med ett otrevligt pipande). Claes gjorde ett par inspelade inhopp i programmet. Först med ett reportage om den nyskrivna operan Kvartett, som fick Nordenpremiär på MalmöOperan den 25 maj. Vi fick höra intervjuer med dels den manliga huvudrollen, byrotonen Christian Miedl, dels operans kompositör och librettist Luca Francesconi. Sedan återkom Claes med ett samtal på Taboo med utsända från RFSL Rådgivningen, som stod där och hade stånd – med baguetter och hiv- testutrustning. Programmet avslutades sedan med nyheter och tips från Petra.

Sändningen 150429

Denna sändning blev tyvärr inställd av flera skäl: Den tekniska kopplingen till vår gamla, ordinarie frekvens, FM 90,2, gick plötsligt obotligt söndar. Därmed var vi hänvisade till vår nya “dubbleringsfrekvens”, FM 89,2 men där sändes denna dag förhandlingarna i Malmö Kommunfullmäktige på direktledning hela dagen. Så vårt program bedömdes inte få plats.Vi återkommer dock med full styrka den 6 maj, då med bl a en recension av senaste premiären på MalmöOperan: Kvartett, ett inslag om RFSL Malmös historia samt diverse spännande nyheter.Vi hörs!

Lyssna på sändningen 150415

Vid denna sändning opererade Kristoffer för första gången vid teknikerbordet – en debut han skötte med den äran! Claes satt i studion, och fick hjälp i snacket av Kristoffer (med suverän simultankapacitet…) Programmet dominerades av en intervju med Trygve Skogrand, där han guidade oss runt den utställning han just nu visar på Galleri Vasil Sousa vid Gustav Adolfs torg. Vill ni veta mer om Trygve finns hans hemsida här. Så ett litet nyhetssvep, följt av en kort titt på vad Malmö Stadsteater och Malmö Opera tänker bjuda på nästa säsong (vilket vi naturligtvis återkommer till grundligare lite längre fram). Som vanligt slutade vi med programpunkten Det Händer.

Lyssna på programmet 150408

Sharon och Claes i studion, Roland i tekniken – men Sharon hoppade emellan, för att lära sig hantera mixerbordet. Programmet handlade huvudsakligen om nyheter, och ganska mycket om den nya omstridda lagstiftningen i Sharons hemstat i USA, Indiana. Näringsidkare tillåts där numera vägra serva samkönade par om det strider mot deras religiösa tro. Kan verkligen bädda för diskriminering – i synnerhet som delstatens diskrimineringslagstiftning inte omfattar hbtq-personer. Förutom nyheter från övriga världen, och Sverige, berättade programmet även om Malmös Queer Film Festival, denna helg, och om IFEMA, International Female Film Festival, nästa helg. Läs mer om båda på biografen Panoras  hemsida.

Lyssna på programmet 150401

Philipp’ och Roland körde detta första april-program, som handlade en hel del om Melodifestivalen och om Eurovision Song Contest. Som inledning valde Philipp’ Mello-tvåan Jon Henrik Fjällgren, enligt både Philipp’ och Bloomberg News en karismatisk sångare som verkligen satte avtryck. Ett annat evenemang som kan bli historiskt är årets Europride, som anordnas 15-21 juni i Riga, Lettland. Det blir första gången Europride anordnas i ett land i f d Sovjet. Läs mer om Europride på deras hemsida här. Bland övriga nyheter i programmet gjordes utblickar till bland annat Storbritannien, Italien, Sydafrika och USA. Ett aprilskämt fanns förstås också med… ;-))

Lyssna på sändningen 150318

Den här onsdagen kunde tekniker Roland sända ut Radio RFSL för första gången på TVÅ frekvenser samtidigt: FM 89,2 och 90,2! Så vi hoppas nu på fler lyssnare, och hemskt gärna AKTIVA lyssnare – please hör av er med kommentarer, önskningar eller vanliga uppmuntrande tillrop. Vi tycker det är trist att inte veta om vi alls har några lyssnare… Claes hade två gäster i studion: Andy och Jonas, som med stort intresse och kunnande har följt Melodifestivalen och Eurovision Song Contest i många år. Och förstås även 2015. Det blev alltså en hel del snack om årets Melodifestival, och vilka chanser Måns Zelmerlöw kan tänkas ha i Wien i maj, med mera. Ett antal aktuella teaterföreställningar blev nästa tema i sändningen: Kasimir och Karolin Hipp, med intervjuer med Henrik Svalander och Peder Holm Johansen; Folkets fiendeIntiman, med intervju med Emil Almén samt Regnbågsteaterns Galna RevyMAF, där hela ensemblen fick komma till tals i ett intervjusamtal. Ett par tips inför ESC i Wien:

 • Eurovision-organisationen har gjort en fullständigt fantastisk sajt i samband med 60-års-jubileet, du hittar den här. Och precis allt du vill veta om själva tävlingen 19, 21 och 23 maj hittar du här.
 • Den 31 mars 2015 ordnas en jubileumsgala i London för att fira Eurovision Song Contests 60-årsjubileum. Mängder med artister uppträder, och en av programledarna blir Petra Mede. Galan sänds i SvT1 på påskafton, 4 april, kl 21.25.

Lyssna på sändningen 150311

Gäst i studion hos Claes var Doreen Branse, masterstudent från Lundauniversitetet (egentligen från Bonn) som vill studera hur transpersoner upplever kontakterna med den svenska sjukvården. Detta fick hon berätta om, medan Roland såg till att programmet gick ut som det skulle. Hon vill ha kontakt med så många transpersoner som möjligt, mejla henne gärna på den här adressen:  fha13dbr@student.lu.se
Claes berättade så – efter ett kort mellanspel om Melodifestivalen – om den kommande premiären på Hipp: Kasimir och Karolin, en klassiker av Ödön von Horvath, varsamt överflyttad till lika problematisk nutid. De intervjuer Claes skulle spelat upp, med skådespelarna Henrik Svalander och Peder Holm Johansen, får dock dessvärre anstå till kommande onsdag. De blev tysta liggande på sitt USB-minne hemma på Claes skrivbord… Men vi pratade vidare i stället om ett par sevärda filmer: svenska C-filmen Dyke Hard och norska psykologiska dramat Blind. Båda på Spegeln (och Panora) och klart rekommendabla. Så en rad nyheter, bl a om den extremt otrevliga regimen i SaudiArabien, om fotbollsförnyaren Sofia B Karlsson som valt att lämna sitt jobb hos AIK efter mordhot, om en spännande utredning om svenska museers arbete med hbtq-frågor (länk här) och en lika intressant utredning i Danmark om svårigheterna för homosexuella med muslimsk bakgrund (länk här).

Lyssna på sändningen 150304

En förkyld Claes hade hoppat in i denna sändning, som rattades ut i etern av Roland. Efter lite astronomitips – till exempel om den partiella solförmörkelsen 20 mars – kastade sig både Claes och Roland ut i kommentarer och tips om Melodifestivalen, både senaste showen från Örebro, och kommande Andra Chansen i Helsingborg nu på lördag.
Så en rad nyheter, samt tips om övrigt att se, höra och uppleva i Malmöregionen. Vi utfärdade också en efterlysning: Doreen Branse söker FtM transsexuella, för en studie om deras erfarenheter av den svenska vården. Är du intresserad, skicka då ett mejl till fha13dbr@student.lu.se Och återigen efterlyser vi själva här på radion: HAR VI NÅGRA LYSSNARE??!!
Hör i så fall gärna a er, antingen per mejl – radiorfsl@gmail.com – eller per vanlig post:
Radio RFSL
Klaragatan 5
214 34 MALMÖ

Lyssna på sändningen 150225

Petra som studiovärd, med Sophie från HabitatQ som gäst, Lars vid teknikerbordet. Sophie fick presentera sig, och berätta lite om sig själv, innan projektet presenterades. HabitatQ, ett ungdomshäng för 13–19-åringar, ska nu hålla till i RFSL-Malmös lokaler, och ett av de första evenemangen blir att gå på förhandsvisningen av den nya filmen Dyke HardSpegeln. Ett antal sådana träffar utanför lokalen ska anordnas under våren (t ex Köpenhamnsbesök, Helsingborg, Internationella kvinnodagen med mera), men huvudverksamheten blir i lokalen.
Efter Sophies presentation av projektet och lite om sig själv, berättade Petra om kommande events i Malmö.

Lyssna på sändningen 150218

Gäst i studion hos studiovärden Claes denna onsdag var Filip Filipek, projektledare för Regnbågsfestivalen 2015. Roland fungerade som vanligt som tekniker. Efter ett inledande snack om Melodifestivalens deltävling 2 från Malmö – där både Filip och Claes befann sig i Malmö Arena i lördags – kom samtalet in på Regnbågsfestivalen. Filip och hans projektgäng har lyckats fixa en mängd bra sponsorer till evenemanget, vilket gör att årets Regnbågsfestival verkar kunna bli en av de häftigaste hittills. Vi ser fram mot den fortsatta rapporteringen, och förstås själva festivalen, 3-9 augusti. Vill du veta mer, och om du vill komma med och jobba som volontär, gå in på t ex Regnbågsfestivalens FaceBooksida, eller på RFSL-Malmös hemsida.
Nästa ämne i programmet var litteratur, nämligen om en nyutkommen fackbok, som dock kan läsas med stor behållning av de flesta. Sexualpolitiska nyckeltexter är en antologi, utgiven av Leopard Förlag, med historiska texter från eller om Sverige, kommenterade av forskare i sexualitetshistoria.
I boken återpubliceras dikter, riksdagsdebatter, teckningar, pamfletter, litterära skildringar, affischer, utredningar och en t-shirt som alla problematiserar dagens debatter om sexualpolitik och ger en fördjupad förståelse av hur sexualitet förståtts, praktiserats och politiserats. Varje nyckeltext analyseras och kommenteras av forskare som sätter in texterna i sitt historiska sammanhang. De som kommenterar är flera av Sveriges vassaste forskare i sexualitetshistoria, såsom Carl Michael Edenborg, Sara Edenheim, Hanna Hallgren, Lena Lennerhed, Ulla Manns, Yvonne Svanström, Ebba Witt-Brattström. Texterna är högintressanta och manar till eftertanke, t ex hur starkt bibeln påverkat svensk lagstiftning långt in i vår egen tid. Borde mana till eftertanke inför högdragen kritik av dagens religiösa diktaturer… Läs mer om boken – och förlaget – här. I nyhetsblocket, som följde sedan, kunde vi bl a berätta att popstjärnan från 60-talet Lesley Gore avlidit, bara 68 år gammal. Hon levde sedan 33 år tillbaka ihop med Lois Sasson, men kom först 2005 officiellt ut som lesbisk.

Lyssna på sändningen 150211

Claes och Kristoffer i studion, Roland i tekniken. Först rapporterade Claes och Roland från premiären på American IdiotMalmöOperan. Båda var entusiastiska. Vår tävling redovisades, med lösningarna på frågorna. Rätt tipsrad blev
21x 12x x11 2x
Men vi måsta erkänna att vi blev förvånade att så pass få svar kom in, trots häftiga vinster: Biljetter till American Idiot. Så vi skickade ut en fråga till våra eventuella lyssnare: Finns ni? Hör i så fall av er. För har vi inga lyssnare är det ju ingen idé att sitta och tala till en vägg… Skicka ett mejl, eller ett vykort (ni får gärna vara anonyma om ni vill) till radiorfsl@gmail.com alternativt Radio RFSL, Klaragatan 5, 214 34 Malmö. En annan tävling vi talade om i sändningen var förstås Melodifestivalen, som drog igång i lördags. QX-galan i måndags berättade vi också om, plus en rad hbtq-nyheter från olika delar av världen.

Lyssna på programmet 150204

Philipp’ och Claes i studion, Roland i tekniken. Tävlingen fortsätter, du kan se frågorna här nedan, i referatet från förra veckans program. Du har fram till fredag på dig att svara – vi ska ha svaren i vår hand den dagen – men OBSERVERA att samtliga 11 frågor ska besvaras!!! Vi har fått in en del svar där bara tio frågor besvarats. Philipp’ och Claes kunde så rapportera en lång rad nyheter från hela världen, bland annat om den vidriga terrorgruppen ISIS, om en interiör från ett ryskt flygplan, om en förnuftig lama i Bhutan, påven och transfrågan, Stephen Fry och Gud samt förstås den eviga följetongen om samkönade äktenskap i USA. Programmet avslutades som vanligt med sedvanlig genomgång av diverse events på gång inom föreningen, i Malmö och i Skåne.

Lyssna på programmet 150128

Sharon programvärd, med Claes som bisittare, Roland i tekniken. Programmet innehöll en hel del spännande nyheter från in- och utland, men framför allt handlade det om den spännande TÄVLING vi presenterade, en tävling som kan ge tre lyckliga vinnare två biljetter vardera till musikalen American Idiot. Det är tack vare gott samarbete med Malmö Opera vi kan ha den här tävlingen, och det är på Operans scen musikalen har premiär nästa lördag, den 7 februari. De biljetter tävlingen handlar om gäller till föreställning nummer två, den 14 februari. Så det kan bli en fin present till ditt livs kärlek att invitera till Skånes största musikalscen på Alla Hjärtans Dag! Läs mer om tävlingen, och se alla frågorna lite längre ner i det här blogginlägget. I programmets nyhetsdel klargjorde Sharon tydligt vad som händer i USA för närvarande beträffande samkönade äktenskap. Ett definitivt ställningstagande från landets högsta domstol väntas under året, kanske redan i vår. Vi berättade också om att Alan Turing ska få en gata uppkallad efter sig i en stad på Sicilien, att Spaniens kung Felipe hamnat på en gaytidnings omslag och att påven tagit emot en transperson i privat audiens. Det senare ledde till fler transnyheter, t ex att skådespelaren Saga Becker belönades med en GuldbaggeFilmgalan, som första transperson någonsin, att en statlig utredning i Sverige lagt fram ett förslag om sänkt åldersgräns för att byta juridiskt kön, och att en grupp elever vid ett gymnasium i Malmö genom praktisk handling undersökt hur trakasserier mot transpersoner slå (läs mer om deras projekt här). Och hur påverkas situationen för hbtq-personer i Grekland efter det senaste valet när vänsterpartiet Syriza tog över makten? Lyssna gärna på hela programmet!
Här kommer nu informationen om vår tävling, och frågorna! Bland de rätta svaren som kommer in drar vi 3 vinnare!
Fråga 1• I en del länder i världen (lyckligtvis allt färre) är homosexuella handlingar fortfarande straffbara, och under några få, vedervärdiga regimer är det till och med belagt med dödsstraff. Vilket år avkriminaliserades homosexualitet i Sverige?

1) 1964

x) 1954

2) 1944

Fråga 2• I måndags mindes vi runt om i Europa 70-årsdagen efter befrielsen av Auschwitz. Den nazistiska regimen i Tyskland arbetade fasansfullt målmedvetet och effektivt under 10 år för att utrota så många judar, romer, homosexuella och andra oönskade delar av befolkningen som möjligt. Alla de här grupperna tvingades bära speciella kännetecken på sina kläder, som t ex judarnas gula davidsstjärna. Hur såg de fängslade homosexuellas tecken ut?

1) en rosa triangel

x) ett lila lambda-tecken

2) en lila triangel

Fråga 3• Filmen The Imitation Game går ju fortfarande i Malmö. Benedict Cumberbatch spelar där geniet och bögen Alan Turing som lyckades knäcka de tyska koderna under andra världskriget. Cumberbatch är tidigare känd för sin lysande rolltolkning av en annan exentrisk, känd britt, (som bodde ihop med en annan man). Vad hette den kändisen?

1) Kung Georg III

x) Sherlock Holmes

2) Benjamin Britten

Fråga 4• Och så två musikfrågor, först om Green Day-sångaren och textförfattaren Billy Joe Armstrong. Han kom ut som bisexuell 1995 i en intervju i gaymagasinet The Advocate, och hänvisade då till en låt han skrivit året innan, där han berör det här känsliga ämnet. Vad heter låten?

1) Coming Clean

x) Cleaning Up

2) Coming and Cleaning

Fråga 5• Zandro Santiagos lämnade förra året sitt tidigare band, Dead by April. Detta metal/syntrockband har ställt upp i Melodifestivalen TVÅ gånger. Först 2011 som mellanakt tillsammans med Lena Ph, och sedan som tävlande året efter, där de gick direkt till finalen från deltävlingen i Växjö. Hur placerade sig gruppens bidrag Mystery vid finalen i Globen?

1) På andra plats

x) Sist

2) På sjunde plats

And six questions in English:

Fråga 6• Which was the first country to legalize same-sex marriage?

1) Denmark

x) the Netherlands

2) Spain

Fråga 7• The Aids crisis in the USA gave birth to what organization?

1) Queer Nation

x) Act Up

2) GLAAD

Fråga 8• In which country did the first gender reassignment surgery take place?

1) Germany

x) USA

2) Denmark

Fråga 9• The rainbow flag known today in the LGBT community is not the same as the original design. How many colours/stripes were in the original design of the rainbow flag?

1) Eight

x) Four

2)  Five

Fråga 10• What was the name of the artist credited on the song “Absolutely Fabulous”, which featured dialogue taken directly from the hit British television comedy of the same name?

1) The Pet Shop Boys

x) The Village People

2) Absolutely Fabulous

Fråga 11• What is the name of the theme song for the television show “Absolutely Fabulous”?

1) Absolutely Fabulous

x) This Wheel’s on Fire

2) Sweetie Darling

Skicka din tipsrad till

radioRFSL@gmail.com

eller till

Radio RFSL/Malmö Gay Radio

Klaragatan 5

214 34 Malmö

Vi måste ha lösningarna senast den 6 februari.

Lyssna på sändningen 150121

Claes i studion och Lars i tekniken – egentligen skulle Petra suttit i studion, men hon blev förhindrad av olika skäl…
Men det blev diverse nyheter från in- och utland, blandat med lämplig musik, som vanligt. Bland mycket annat kunde vi berätta att kvinnorna äntligen gjorde rejäla avtryck i olika galor och tävlingar: av P3-Guldgalans 9 klasser segrade kvinnor i 8 och i Årets Bilds 21 singelklasser vann kvinnliga fotografer i 11. Och att vid Idrottsgalan i Globen hyllades Kiruna Hockey med stående ovationer när de belönades med Sportspegelpriset för sitt modiga ställningstagande för hbtq-värderingar.  Sveriges första hbt-certifierade gymnasium finns nu i Uppsala, och i Sundbyberg den första certifierade simhallen. Storbritanniens första hbtq-skola finns i Manchester. Där utspelades ju den fenomenala tv-serien Queer as folk, som nu får en slags uppföljare i dubbelserierna Cucumber och Banana (som inte bara är grönsaker utan också måttstockar för den manliga erektionens hårdhet). Vad allt kan man inte få höra i Radio RFSL/Malmö Gay Radio!

Lyssna på sändningen 150114

I studion Claes och Sharon, i tekniken Roland. Massor av nyheter på engelska och svenska, till exempel om att 26 felaktigt anklagade män släpptes i Egypten, att Ban Ki-Moon kraftigt fördömer Indiens anti-gaylagar, att Gambias fördomsfulle president åter gjort utfall mot hbtq och att Texas funderar på ett märkligt sätt att förhindra samkönade äktenskap. I SaudiArabien – som deltog i manifestationen mot illdåden i Paris förra veckan – straffas en bloggare hårt för att ha förespråkat liberal politisk debatt, och i Ryssland får transpersoner inte längre körkort! Visst är världen besynnerlig. Men positivt: Brittiska Channel 4 har beslutat att år 2020 ska minst 6% av de anställda vara hbtq! Storartad målsättning, men hur kontrolleras det, frågade vi oss? Och målet är ganska säkert redan uppfyllt, utan att de vet om det… Fortfarande är det ju många som drar sig för att ”komma ut”. Så rekommenderade Claes alla att se filmen Pride, en riktig feel-good-pärla, liksom även den lika aktuella filmen Love is strange.

Lyssna på sändningen 150107

Vid årets första sändning från Radio RFSL/MGR satt Claes i studion och Roland vid teknikerbordet. Vi inledde med några nyhetsglimtar, och sedan recenserade Claes ett par aktuella operaföreställningar: Hans och GretaMalmöOperans stora scen, samt Faust och Helena på den lilla scenen Verkstan. Sagooperan Hans & Greta, med musik av Engelbert Humperdinck fick massor med beröm, och Claes rekommenderade alla, men i synnerhet barnfamiljer, att omedelbart försöka skaffa biljetter innan sista speldatum 22 februari. Även Faust och Helena fick klart godkänt, men där var bara några få föreställningsdatum kvar. En liten tillbakablick på året som gått, samt den vanliga programpunkten Det Händer fick avsluta programmet.

Lyssna på sändningen 141217

Lars skötte på egen hand denna allra sista sändning för året. Men han hade lite hjälp av Claes, som gjort ett reportage om MalmöOperans familjeföreställning under jul- och nyårshelgerna, sagooperan Hans och Greta! Han var på pressvisningen, och talade bl a med Häxan själv, spelad av Jonas Durán.
I vår första sändning på nyåret, onsdagen den 7 januari, ska vi recensera föreställningen. Hans och Greta spelas på Operan fram till den 22 februari 2015.
Lars fortsatte sin sändning med ett antal nyheter, t ex om samkönade vigslar i Japan, att hbt-flyktingar som söker asyl i EU inte ska behöva bevisa sin sexualitet, och om en ny sajt som ifrågasätter konstiga kopplingar och vinklingar i media: Vi vaktar medievinkeln (vivaktarmedievinkeln.wordpress.com). Eftersom både julafton och nyårsafton infaller på onsdagar i år, så tvingas vi ställa in dessa sändningar – ingen hade tid/lust/möjlighet att ansvara för programmen… MEN vi är tillbaka med förnyade krafter den 7/1. Tills dess: GOD JUL och GOTT NYTT ÅR önskar vi på Radio RFSL/Malmö Gay Radio!!!

Lyssna på sändningen 141210

Philipp’ och Claes i studion, Roland vid teknikerbordet. Först nyheter på engelska och svenska – bland annat att OS-ledningen nu äntligen inkluderar skydd för hbtq-personer i sina regler, beslut i Europadomstolen att asylsökande hbtq-personer i Europa inte längre ska behöva bevisa sin homosexualitet, om hur ISIS dubbelavrättar påstått homosexuella män, att det blir lättare för transpersoner i New York att byta kön och om att den brittiska filmen Pride vunnit viktigt pris. Philipp’ hade också med lite ovanliga låtar, såsom en kampsång för Obama Care, riktad till hbtq-personer i USA (som du kan lyssna på här)! Och från Sverige/Skandinavien t ex om attentat mot Abortfilmfestival i Stockholm i söndags, att SAS på uppmaning av ett rasande Fremskrittsparti i Norge dragit in en hel upplaga av sin kundtidning, med en artikel om framväxten av dagens främlingsfientliga partier i Norden och om en spännande utställning på Fotografiska museet i Stockholm. Därefter berättade Claes om den kommande föreställningen på Operans lilla scen, Verkstan: Faust och Helena. Han hade intervjuat själve Faust: tenoren, kompositören och forskaren Carl Unander-Scharin.

Lyssna på sändningen 141203

Denna första sändning i adventstiden fick Claes hjälp i studion av associerade medarbetaren Sif, medan Roland som vanligt skötte tekniken.
Först halkade man in på stjärnhimlen, där Claes vimsade till det lite. För det första går allting självfallet upp i öster, såväl sol som måne, stjärnor och stjärnbilder. För det andra (som svar på Sifs fråga) så syns stjärnbilden Vattumannen i söder på kvällshimlen nu i december, tills den försvinner ut i sydväst framåt 23-tiden.
Efter ett kort mellansnack om den aktuella svenska politiken kom man över till World Aids Day som just ägt rum, och där Claes hade hittat RFSL-Malmös nyvalde ordförande Andreas Paulsson vid en ljusmanifestation vid Triangeltorget för en intervju. I programmets nyhetssvep berättades bland annat om djup kris i Piratpartiet, om första öppet homosexuelle borgmästaren i Polen, om Pride i såväl Delhi som Buenos Aires, om Greklands superhomofobiske justitieminister, men också glädjande nyheter från Finland – och en så gullig ”Födda”-annons från Australien! Vad ger man i julklapp till någon som redan har allt? Ja, vi gav lite tips på sådant också: knasiga elektriska prylar att förgylla hemmet.
Som avslutning som vanligt lite tips om kommande evenemang i Malmö.

Lyssna på sändningen 141126

I studion Claes, tekniken sköttes av Lars – som egentligen skulle sänt ihop med sin ordinarie partner Petra men hon hade fått akuta förhinder.
Vi inledde med en recension av pjäsen Martyrer, som just nu spelas på Intiman i Malmö. Claes hade idel lovord både för skådespelarinsatser, regi och för själva pjäsen som sådan – ett engagerande ämne helt fascinerande utforskat. Så följde en utblick över världen med nyheter från när och fjärran, och som vanligt ett avslutande block med kommande evenemang.

Lyssna på sändningen 141119

Philipp’ och Claes i studion, Roland hanterade tekniken. Claes inledde med att redovisa sina intryck från Malmöoperans senaste uppsättning: Greve Ory. Han hade idel lovord, och jämförde musiken med sprudlande champagne. Programmet fortsatte med en bunt nyheter, bl a om att brittiska överhuset nu gått med på att partnerskap kan förvandlas till äktenskap, att en brittisk storbank ska göra sina kontakter med sina kunder könsneutral. Så fick vi kontakt på telefon med Aaron i Lund, som berättade om TDoR, Transgender Day of Remembrance, som varje år firas den 20 november. Mer om evenemanget i Lund kan du läsa om här. Och här finns fakta om vad som ska ske i Malmö. Claes berättade så om pjäsen Martyrer, som visas på Intiman i Malmö från lördag 22/11. Den handlar om Benjamin, 15 år, som plötsligt blir kristen fundamentalist som han också är tonåring som går i skolan, och där tänker ingen som han. Martyrer är en skarp betraktelse över vår rädsla för avvikande beteenden, andras kulturer och religioner. Den är ett utomordentligt inlägg i debatten om skolans ansvar utan att på något sätt anvisa enkla lösningar.
I programmet fick vi höra en intervju med Johan Stavring (som spelar Benjamin) och Henrik Svalander (som gör hans skolkamrat Georg). Vi återkommer nästa onsdag med en recension av pjäsen. Claes kunde också informera om, och varmt rekommendera, en film som har premiär på Spegeln på fredag: Varje gång jag ser dig. Handlar om Leonardo, en blind tonåring som ofta retas av mobbarna i skolan i São Paulo Men hans bästa kompis Giovana försvarar honom, och ofta gör hon mer för honom än han kan uppfatta. 
När en ny kille börjar i klassen väcks genast Leonardos känslor för honom medan Giovanas svartsjuka växer. ”Varje gång jag ser dig” fängslar från första bildrutan, 
lyfter HBTQ-frågor med en avslappnad självklarhet och fångar Leonardos värld med ett stort mått humor” skriver filmbolaget. Så en hoppfull nyhet om ny hiv-behandling, men också dystra nyheter om nedskuret bidrag till det frivilliga hiv-arbetet i Skåne: Regionen minskar bidragen till Noaks Ark, RFSU och RFSL Rådgivningen Skåne och tar själva hand om pengarna…
Programmet avslutades som oftast med en kort genomgång av kommande aktiviteter i Malmö och Lund.

Lyssna på sändningen 141112

I studion denna onsdag Claes, och vid teknikerbordet som vanligt Roland. Vi började med en hyllning till Rosetta, ESA:s fantastiskt duktiga lilla sond som just precis när vi talade fick kontakt med den lilla landare som några timmar tidigare sänts ner till den komet sonden cirklade runt. För första gången kunde nu mänskligheten bedriva närstudier PÅ en komet!Tillbaka på jorden igen: RFSL Malmö öppnade i lördags, 8/11, under festliga former sina nya lokal på Stora Nygatan 18. Radion var förstås där med mikrofonen, och spelade in glada röster. Därefter i programmet en rad nyheter från hela världen, samt avslutningsvis en fyllig redovisning för kommande hbtq-relaterade evenemang.

Lyssna på sändningen 141105

Sharon var programvärd, med Philipp’ som medhjälpare och Roland som tekniker. Och med två amerikaner i studion kom det naturligtvis till en början att handla om de just avklarade ”mid-term elections” i USA. Resultatet där blev att republikanerna tog makten i kongressens båda kamrar, vilket kan ge president Obama ett ännu svårare läge under hans två sista år vid makten.
Så både Sharon och Philipp’ förklarade hur glada de är att bo i Sverige just nu, och rekommenderade alla som tycker det parlamentariska läget här i landet är knepigt att titta på USA som avskräckande exempel. Men även goda nyheter från USA: ännu en delstat tvingas acceptera samkönade äktenskap – Kansas den här gången – återigen med hänvisning till konstitutionens fjortonde tillägg. Bland alla övriga nyheter som avhandlades kan nämnas t ex att Dame Ednas avskedsturné (hon har faktiskt fyllt 80!) nu kommer till USA och Kanada, och väntas bli lika framgångsrik där som i Australien och Storbritannien. En lång rad ytterligare nyhetsinslag med trans-tema förgyllde programmet, inklusive Ban Ki-moons möte med Conchita Wurst.
Hur film kan påverka åskådarnas åsikter och inställningar diskuterades, med utgångspunkt från en intervju med Jake Gyllenhaal om hur han upptäckte vilket enormt inflytande Brokeback Mountain haft. Via diskrimineringsskydd i Super Bowl och Texas – och en häftig version av Nessun Dorma – kom man över till diskriminering i Danmark! Ett lesbiskt par trakasserades så häftigt i Mariager, att de tvingades flytta! Skandal.

Lyssna på sändningen 141008

Claes och Sif i studion, Roland i tekniken. Programmet inleddes med ett samtal om den storslagna dansföreställningen på MalmöOperan: Skånes Dansteatersoch Kenneth Kvarnströms DOUBLEtake. Claes berättade sina intryck från föreställningen, och var mycket positiv. Så gick vi på en rundvandring i RFSL Malmös nya lokal, som just nu håller på att inredas och fixas – den ligger bara runt hörnet från den gamla lokalen på Gasverksgatan: ny adress blir Stora Nygatan 18 (hörnet mot Rörsjögatan), och inflyttningen väntas bli klar mot slutet av månaden.
Innan programmet avslutades med sedvanlig info om vad som händer i stan närmaste tiden, hann vi med ett nyhetssvep från Sverige och världen, och Sif bidrog med spännande ”skvaller”.

Lyssna på sändningen 141001

Claes och Kristoffer i studion, Roland i tekniken. Snart är det dags för premiär för Skånes Dansteaters helaftonsbaletten DOUBLEtakeMalmöOperans stora scen. Claes hade varit på pressvisning, och presenterade intervjuer dels med koreografen Kenneth Kvarnström, dels med den musikansvarige Jonas Nordberg (som själv medverkar som solist på scenen, med bl a teorb!) Regnbågsteatern repeterar för fullt, ska spela Holbergs Den förvandlade brudgummen – även här hade Claes fixat en intervju.
Han hade också varit i Istanbul, på ”The 20th annual meeting of the European Association of Archaeologists”, och där upptäckt att arkeologin numera också omfattar genusstudier! Massor med spännande seminarier förekom, på detta tema. Claes intervjuade ett par intressanta forskare, Côme Ponroy och Ophélie Lebrasseur, som berättade om vilken inverkan den tecknade seriehjälten Alix haft på deras yrkesval.

Lyssna på sändningen 140924

Petra och Claes i studion, Roland i tekniken. Först ut: en intervju med Nora från projektet Agenda:Jämlikhet, en interaktiv webbplattform för att stärka jämlikhetsarbetet lokalt. För närvarande fungerar den utmärkt i Göteborg, och i mars öppnas en liknande service här i Malmö. Kolla in webbplatsen här. Därefter berättade Claes om en fascinerande bok han just läst: den nyutkomna Onanisterna av Patrik Lundberg, utgiven på Rabén&Sjögren. – Tonen är frispråkig, språket de ungas och umgänget mest hetero, men flera hbtq-personer finns med. Ger en fantastisk inblick i en för mig helt okänd värld – eller flera världar: unga i småstaden, fotbollsvärlden långt ner i serierna, innekretsarna runt Möllan, konstaterade Claes, som varmt rekommenderade boken inte bara för unga vuxna. Läs mer om boken här. Och vill du följa Patrik på Twitter heter han @patriklu där. Petra konstaterade att Bisexualitetens dag just passerat, och berättade om en del intressanta sajter och fakta kring det.Så avslutades programmet med en del nyheter, och framåtblickande Det Händer.

Lyssna på sändningen 140917

Sharon var programvärd, med Kristoffer och Emma som gäster i studion, och Roland i tekniken. Med valet till riksdag, region och kommun i färskt minne, ägnade man inledningen av programmet till det. Sedan över till Malmö Stadsteater, som i helgen hade premiär på Amadeus, på Hipp. Kristoffer och Emma såg den, och gav sina synpunkter. Och de rekommenderade verkligen pjäsen. Sharon tog sedan över med ett nyhetssvep, bl a om ett fasansfullt mord i St Petersburg på en lesbisk kvinnlig danslärare, som polisen inte la stor möda att utreda, och om en stor konferens i Ryssland (med många amerikanska deltagare) för att sprida varianter av den ryska anti-hbtq-lagen över världen. Ett förslag har också lagts i ryska duman att bevilja homosexuella män möjlighet att göra civil tjänst istället för värnplikt – men kan bli mycket stigmatiserande. Pride i Belgrad igen, omsider, med starkt polisskydd. Kristoffer hade tänkt åka ner för några år sedan, men avråddes. Programdeltagarna diskuterade med anledning av detta säkerhetstänkandet under resor. Man måste också tänka på vad man beställer på baren i vissa länder. Vissa drinkar anses avslöja om du är gay!

Lyssna på sändningen 140910

Philipp’ fungerade som programvärd, Roland skötte tekniken. Programmet inleddes med en intervjurunda Claes hade gjort bland alla valstugorna på Gustav Adolfs torg, inför de viktiga valen lokalt, regionalt och riks på söndag. Därefter gav Philipp’ ett nyhetssvep från olika håll av världen, bl a om förbättrat hbtq-läge på Färöarna, rekordförsäljning av Tom of Finland-frimärke i Finland, upprörande anti-gay-rättegång i Egypten och lika upprörande ny lagstiftning i Gambia. Plus some news from the USA.

Lyssna på sändningen 140903

Denna onsdag blev problematisk. Ordinarie teknikergurun Roland var på semester, och inhopparen Sharon hade fått akuta förhinder. Så gästande medrecensenten Sif fick sitta ensam i studion, medan Claes med darrande nybörjarhänder fick sköta tekniken, samtidigt som han skulle vara programvärd. Det gick lite galet till en början: ingen påsignatur, knepigt att få in rätt musik, och inspelningen av programmet kom först inte igång som den skulle – men sedan gick det ok. Vi började med att recensera musikalen Doktor Zjivago, som hade Skandinavienpremiär på MalmöOperan i fredags. Skickligt hantverk, praktfulla musikaliska insatser och en jublande premiärpublik, men Sif och Claes upplevde tyvärr inget behov att sugas med i gråtande känslosvall.
Under dagen hade det varit pressvisning av nästa sceniska mästerverk Malmöpubliken kan glädjas över: Amadeus Hipp. Claes var där, imponerades av vad han såg, och fick en pratstund med regissören Frede Gulbrandsen och scenografen Tore Saether. Amadeus har premiär den 19 september. Vi ser fram mot denna föreställning. Programmet fortsatte med diverse nyheter och avslutades som vanligt med avdelningen ”Det händer”. OBS! Politikerintervjuerna vi talade om i förra veckans program sänds i stället kommande onsdag, den 10 september.

Lyssna på sändningen 140827

Claes och Philipp’ i studion, Lars skötte tekniken, och allra först önskade vi killarna i MFF all lycka inför kvällens otroligt viktiga match mot Salzburg (och de klarade det: vann med 3-0 och gick därmed vidare i Champions League)! Birgitta Stenberg avled i lördags, vi hyllade hennes minne. Philipp’ hade varit på genrep med musikalen Doktor ZjivagoMalmöOperan, och berättade lite om sina intryck. Claes hade varit på musikalens pressvisning, och snackade då lite med operasångaren Rickard Söderberg, som medverkar i några mindre roller, och tycker det är spännande att prova på musikalgenren nu. Programmet fortsatte med en rad nyheter (på engelska och svenska) och avslutades som vanligt med en utblick över en del av allt som ska ske närmaste tiden i Malmö.

Lyssna på sändningen 140813

Philipp’ och Claes i studion, Roland som vanligt i tekniken. Programmet handlade dels om Regnbågsfestivalen/Malmö Pride, dels lite om Malmös hbt-historia och den historiegrupp som bildats, plus nyheter och what’s up. RFSL:s historiegrupp har kommit igång, bl a med att ta hand om historiskt material i RFSL-Malmös lokaler, som just nu håller på att tömmas inför utflyttning. Spännande material har upptäckts, kan ge underlag för korrekt historieskrivning i form av hemsida på internet, FaceBookgrupp, och vem vet: kanske en bok framöver…? Vi återkommer självfallet till detta längre fram här i radion. Philipp’ besökte EuroPride i Oslo, och berättade bl a om Bamseklubbens show i paraden, klipp från YouTube finns här. Bland nyheterna märktes en hyllning till just avlidne Robin Williams, att Ugandas president kanske börjar bli lite försiktigare med homohatet, och att USA:s första kvinnliga astronaut Sally Ride (som var hemligt lesbisk) fått ett marint fartyg uppkallat efter sig.

Lyssna på sändningen 140806

Claes och Kristoffer i studion, Roland skötte tekniken (med Sharon som tekniker-elev). Mitt i Pride-veckan, Malmös Regnbågsfestival, hörde vi i programmet intervjuer med Sam från Uganda, Hans Linde (V) och Robert Hannah (FP) som samtliga framträdde under Prideveckan.

Spara